Sunak: Velika Britanija osuđuje napade na pripadnike Kfora, lideri Kosova i Srbije zaduženi za smanjenje tenzija 1foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Premijer Velike Britanije Riši Sunak je tokom debate u britanskom parlamentu rekao da njegova zemlja osuđuje napade na pripadnike Kfora, koji su se dogodili 29. maja, dodajući da su lideri Kosova i Srbije zaduženi za smanjenje tenzija izazvanih na severu, prenosi Albanian post.

„Posebno smo zabrinuti zbog situacije na severu Kosova. Osuđujemo ničim izazvane napade na pripadnike Kfora“, naglasio je on.

On je istakao da je ministar spoljnih poslova Velike Britanije „već rekao liderima Kosova i Srbije da imaju odgovornost da smanje tenzije i spreče dalje nasilje“.

„Naše gledište je da moramo da nađemo put nazad u dijalog koji vodi Evropska unija“, poručio je Sunak.

Osim o Kosovu, na sednici britanskog parlamenta, govorio je i o situaciji koja je nastala u Bosni i Hercegovini, nakon izjave predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, da će se otcijepiti od Bosne i Hercegovine.

„Prvo što treba reći je da mi, Vlada, u potpunosti podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i da ćemo i dalje preduzimati mere protiv onih koji je ugrožavaju“, naglasio je Sunak.

Ova Sunakova reakcija dolazi u sklopu odgovora predsednici Odbora za spoljne poslove u britanskom parlamentu Alisije Kerns.

Kerns je tokom svog govora u britanskom parlamentu kritikovala Sjedinjene Američke Države i Evropsku uniju zbog njihovog pristupa Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari