Da li Vučić "beži" od Putina ili možda Putin od Vučića? 1Foto: FoNet/ AP (arhiva)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nedelju putuje u Kinu na sastanak inicijative „Pojas i put“ gde će se sastati sa predsednikom Kine Si Đinpingom, dok je sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom naizvestan.

Vučić je u avgustu najavio da do kraja godine očekuje ozbiljne i važne razgovore s našim vrlo, vrlo važnim partnerima i da u oktobru ide u Kinu.

„Veliko je pitanje šta će se tamo dogoditi, jer se očekuje i dolazak Putina“, rekao je tada Vučić.

Budući da, bar javne potvrde sastanka još nema, tačnije Vučić je nedavno na televiziji Orva rekao da nema zakazanu bilateralu, otvara se pitanje da li Vučić „beži“ od Putina ili Putin od njega, kao i da li bi do susreta ipak moglo da dođe na marginama sastanaka samita „Pojas i put“. Treba reći da bi njihov susret u delikatnoj situaciji za Srbiju svakako zabrinuo partnere sa Zapada sa kojima Vučić razgovara o rešavanju problema na Kosovu.

Sagovornici Danasa smatraju da će do sastanka doći.

Branka Latinović, bivša ambasadorka i predstavnica Srbije pri OEBS, za Danas kaže da su međunarodni sastanci uvek prilika i za bilateralne susrete sa određenim brojem učesnika.

– To što još uvek nema informacija da li se dogovara susret Putin-Vučić ne znači da se ne održavaju kontakti radi ugovaranja tog susreta. Odluka je uvek na onome ko treba da vodi razgovor i zavisi, pre svega, da li postoje pitanja od posebnog interesa za obe strane. Sigurna sam da taj o bostrani interes postoji, ali mi još ne znamo da li je neka od strana izašla sa tom inicijativom – objašanjava ona.

Kako dodaje, za predsednika Vučića taj bi susret bio delikatan zbog događaja na Severu Kosova, ali istovremeno i neophodan s obzirom na predstojeću sednicu SB UN na kojoj će se razmatrati izveštaj UNMIK.

– Ukoliko ruska strana predloži susret teško će ga biti odbiti. Mislim da će do susreta, ipak doći ali će on biti predstavljen kao susret do kojeg je došlo tokom održvanja samita. Da je Srbija u drugačijoj spoljnopolitičkoj poziciji – da se barem pridružila jednom broju izjava EU o Rusiji i da ima neki vid posredničkih kapaciteta u vezi sa ratom u Ukrajini, taj potencijalni susret i ne bi bio toliko delikatan – ukazuje Latinović.

A diplomata Srećko Đukić podseća da je Vučić još ranije najavio sastanak sa Vladimirom Putinom na samitu „Jedan pojas jedan put“ u Pekingu, gde bi Putin prethodno trebao da učini zvaničnu posetu Si Đipingu.

– Termini za sastanak, koji je između Vučića i Putina očito dogovoren, mogu se precizirati do poslednjeg momenta, jer se radi o međunarodnom sastanku na čijim margima se događaju brojni bilateralni, trilateralni i drugi susreti. Očito da nema razloga sa srpske strane da se beži od najavljenog sastanka a pogotovo sa ruske strane. Biće to prvi sastanak Putina i Vučica nakon invazije koju je Putin naredio u Ukrajinu i uvođenja personalni i drugih sankcija ruskom rukovodstvu i Rusiji, te optužbe MKS Putinu – podseća Đukić.

Kako zaključuje, šansu za susret ni jedna ni druga strana ne žele da propuste, jer svaka od njih ima jake razloge da se on održi.

Vučić je u subotu najavio da će 17. oktobra, tokom posete Kini, biti potpisana tri strateška dokumenta o saradnji, od kojih je jedan sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari