Šutanovac: Izbori održani u teškim uslovima 1Foto: FoNet / Zoran Mrđa

Predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac ocenio je danas da su izbori u Mionici, Negotinu, Pećincima i Kostolcu održani u teškim uslovima.

Da su se kandidati DS suprotstavili ne Srpskoj naprednoj stranci (SNS), već predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, i da je ostvaren kumulativni rezultat od 14,28 odsto.

Šutanovac je na konferenciji za novinare predstavio Milana Gavrilovića iz Mionice, Sašu Popova iz Kostolca, Željka Delića iz Pećincima i Momu Petkovića iz Negotina, koji su se, kako je rekao, suprotstavili direktno Vučiću, koji je bio kandidat za predsednika u sve četiri opštine.

Utoliko je rezultat znatno bolji, jer je ostvaren u težim uslovima nego da se SNS odlučila da za nosioce lista kandiduje ljude koji žive u tim opštinama, rekao je Šutanovac.

Prema njegovim rečima, stranka je u četiri opštine ostvarila solidan, ohrabrujući rezultat, kumulativno 14,28 odsto, što je dva i po puta bolje nego na parlamentarnim izborima, odnosno za 15 odsto više nego što je kandidat kojeg je podržavala DS na predsedničkim izborima ostvario pre šest meseci.

Šutanovac je rekao da medijima nije bilo dozvoljeno da slikaju biračka mesta, prisustvo je bilo zabranjeno i Crti, jednoj nevladinoj organizaciji koja prati izbore.

Šutanovac je zahvalio strankama koje nisu učestvovale na izborima, ali su podržali listu DS, pre svega Novoj i Socijaldemokratskoj stranci.

Nažalost, svedoci smo da smo imali aktivan bojktot, a da ga nije bilo rezultat bi bio bolji, rekao je Šutanovac i naglasio da je šteta što nisu svi prepoznali da je interes građana podjednak u svim delovima Srbije, da građani ove četiri opštine nisu ništa manje vredni nego oni koji žive u Beogradu.

Očekujem da do bojkota ne dođe u Beogradu, niti u pet opština u kojima će tada biti izbora, rekao je on, naglašavajući da izbori u nedelju nisu održani ni u boljim, ni u gorim uslovima nego što je bilo na predsedničkim izborima.

Šutanovac je najavio da će DS učestvovati na svim izborima.

Govoreći o incidentu u Popincima, selu u Pećincima, on je najavio da će DS podneti prigovor na osnovu onoga što je snimljeno šta SNS radi na terenu.

Funkcioneri DS su bili u sve četiri opštine, a iz Pećinaca nas je pozvao kontrolor, jer su predstavnici SNS na silu terali građane da galsaju javno, pred biračkim odborom. Funkcioneri DS su otišli da razgovaraju sa našim predstavnikom u izbornoj komisiji i da mu daju instrukcije kako da radi i na koji način da uloži prigovor, objasnio je Šutanovac.

Prema njegovim rečima, nijedan funckioner nije bio na biračkom mestu, a ono što je predsednik SNS govorio je neistina.

Analiziramo dešavanja, pre svega u Pećincima, gde ćemo imati više prigovora, dok u ostalim opštinama, iako je bilo neregularnosti proteklih dana, nemamo dokaze da ih je bilo i na izborni dan, rekao je Šutanovac.

Šutanovac je zahvalio poslanici Evropskog parlamenta Tanji Fajon koja je reagovala zbog nepravilnosti u izbornom danu.

Govoreći o saradnji sa drugim stranakama o izbornim uslovima, pre svega za izbore u Beogradu, Šutanovac je rekao da je DS pokazala da ume da kontroliše proces i da je druga stranka po snazi, posle SNS.

Pitanje medija je nešto drugo i eventualni dogovor o nenapadanju opozicionih stranaka je tema oko koje bismo mogli da se složimo, rekao je Šutanovac, koji ne krije da je razočaran što su pojedine stranke odlučile da bojktotuju izbore i ne uzvrate podršku koju su imale na predsedničkim izborima.

Šutanovac je svim vernicima koji danas slave Božić čestitao praznik i poželeo da ga provedu u miru i blagostanju i da im 2018. godina donese boljitak i promene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari