Šutanovac: Nerealno da Kosovo po ubrzanom postupku uđe u NATO 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Iako političari sa Kosova traže način da se u ubrzanom postupku Kosovo učlani u NATO takva inicijativa nije realna imajući u vidu da Kosovo ima problem sa nedefinisanim granicama sa jedne strane kao i činjenicom da četiri države članice NATO ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu niti su najavile da tako nešto može da se desi u skorijoj budućnosti, kaže za Danas Dragan Šutanovac, osnivač Saveta za strateške politike, i bivši ministar odbrane, odgovarajući na pitanje da li je realno da Kosovo postane članica NATO po ubrzanom postupku.

Ministar odbrane Kosova Armend Mehaj zatražio je hitno članstvo Kosova u NATO, kao i da Sjedinjene Američke Države tamo uspostave stalnu bazu američkih snaga.

On je na Fejsbuku pozvao sve države koje oklevaju da priznaju Kosovo, da to urade što pre, prenosi Kosovo onlajn.

„Na osnovu realnosti stvorene nakon ruske vojne agresije u Ukrajini i njenog odraza u ukupnom bezbednosnom okruženju Zapadnog Balkana, Evrope i sveta, tražimo od SAD i svih saveznika i partnerskih zemalja da ubrzaju proces članstva Kosova u NATO. Naši saveznici i zemlje članice NATO koje oklevaju da priznaju nezavisnost Кosova, poručujem da ne oklevaju više“, napisao je on.

Kako je dodao, u ovo vreme odgovorne države i narodi ne bi trebalo da isključe nikog u zajedničkoj viziji i pred zajedničkim zlom. Mehaj navodi da Kosovo zajedno sa svojim narodom, čvrsto sa saveznicima stoji na pravoj strani istorije.

„Kosovo i njeni građani, dokazali smo i potvrdili čvrst stav i odlučnost da smo dostojni borci u odbrani evroatlantskih vrednosti slobode, mira i demokratije, vrednosti na kojima stoji NATO i svoje misija“, naveo je Mehaj.

On je takođe poručio da je uspostavljanje stalne baze SAD hitna potreba za garantovanje mira, bezbednosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i šire.

„Vreme da ponovim svoj poziv našem nezamenjivom savezniku, Sjedinjenim Državama, da uspostavi stalnu vojnu bazu, kao punu garanciju mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu i šire“, kazao je Mehaj.

Šutanovac navodi da je rat koji se vodi u Ukrajini podgrejao želje u Prištini.

– Međutim naivno je verovati da u ovom trenutku postoji iko relevantan u NATO ko razmatra takvu mogućnost. Sa druge strane, Kosovo svoju spoljnu politiku usaglašava kako sa EU tako i sa NATO i to izvesno nailazi na odobravanje kako u Briselu tako i u Vašingtonu. Ipak, u ovo turbulentno vreme donosiće se i odluke koje zaobilaze određene usvojene procedure a kako će se to odraziti na odnose Beograda i Prištine teško je konačno predvideti – zaključio je Šutanovac.

Na ovo pitanje ostvrnuo se predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je reao da ne može u ovom trenutku da proceni koliko je realna opasnost da Kosovo postane član NATO, ali da situacija nije „ni malo naivna“, i da je za tu ideju čuo pre oko pola godine od srpskih bezbednosnih službi.

„Bez obzira da li će još neko priznati Kosovo kao nezavisno, mi ostajemo da se držimo međunarodnog javnog prava i vodimo brigu o svom teritorijanom integritetu“, rekao je Vučić.

On je naveo da je to ideja albanskih lobista, nekih političara iz EU i Amerike, kako bi naterali zemlje iz EU, članice Alijanse koje nisu priznale Kosovo, da to urade. Prema njegovim rečima, to bi možda bio nekima „lagani izgovor“ da kažu da moraju da priznaju Kosovo jer nemaju drugi izlaz, i da ne mogu protiv toga.

„To bi bio pokušaj da nas stave pred svršen čin, da nam kažu samo ste vi ostali da priznate nezavisnost Kosova“, rekao je Vučić.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari