Šutanovac o izjavi Putina: Ko pomisli da je Rusija spremna da svoj interes podredi interesu “bratske” Srbije je u zabludi 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Punih devetnaest godina otkako su ruske snage napustile Kosovo gde su bile u misiji zaštite stanovništva, pre svih Srba, od mogućih terorističkih i svakih drugih pretnji predsednik Rusije gospodin Putin je u obrazloženju, zašto podržava nezavisnost dve teritorije unutar Ukrajine, iskoristio štih koji je sve vreme imao u rukavu – Kosovo, kaže za Danas Dragan Šutanovac, osnivač Saveta za strateške politike i bivši ministar odbrane.

On je komentarišući izjavu predsednika RF Vladimira Putina u razgovoru sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antonijem Guterešom, da su Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika postale nezavisne na osnovu presedana Međunarodnog suda pravde prilikom odlučivanja o nezavisnosti Kosova, rekao da je Kosovo za Putina samo presedan koji je trebalo gajiti.

– Iako u Srbiji vlada ubeđenje da nama Moskva čuva Kosovo i da je čak spremna da uđe u vojni sukob kako bi zaštitila srpske interese sada je i potpuno jasno da je Kosovo samo presedan koji je trebalo gajiti do momenta dok pitanja Luganska i Donjcka dovoljno ne sazru. Podsetićemo se da je Ruska federacija tokom devedestih u vreme ratova na prostoru bivše Jugoslavije imala izuzetno kontraverznu ulogu prilikom koje je, i pored sankcija, naoružavala Hrvate oružjem koje je kasnije korišćeno i u Oluji. Ništa manje skandalozno bilo je i podizanje ruske ruke u Savetu bezbednosti čime je Srbija dobila do tad neviđene sankcije UN-a pa sve do već pomenutog nikad obrazloženog napuštanja Kosova gde su ih Srbi 1999. dočekali kao oslobodioce – ukazuje Šutanovac.

Prema njegovim rečima, predsednik Putin je čovek koji retko pokazuje emocije a svoj posao radi isključivo u interesu svoje vizije i koristi apsolutno sve dozvoljene i nedozvoljene metode kako bi svoje ciljeve ostvario.

– Svako ko pomisli da je Rusija spremna da svoj interes podredi interesu “bratske” Srbije u potpunoj je zabludi te tako treba i shvatati sve što je rečeno u kontekstu luganska Donjecka i Kosova. Konačno, svedoci smo istorijskog trenutka u kome se na tragičan način razdvajaju evroatlantski i evroazijski prostor a nekima je poruka Putina bila neophodna kako bi shvatili da mi ne pripadamo evroazijskom prostoru kao i da smo sve vreme bili sredstvo za neke druge ciljeve koji se sad ogoljuju – zaključuje Šutanovac.

Putin je, kako prenose medji, istakao da je pročitao sva dokumenta Međunarodnog suda pravde u vezi sa Kosovom i da se dobro seća odluke u kojoj se navodi da u ostvarivanju prava na samoopredeljenje određena teritorija bilo koje države nije u obavezi da od centralnih vlasti traži dozvolu da proglasi suverenitet.

„To je rečeno za Kosovo i to je bila odluka Međunarodnog suda pravde, koju su svi podržali“, kazao je Putin, dodavši da Donjecka narodna republika i Luganska narodna republika imaju isto pravo kao Kosovo da se izjasne o svom suverenitetu bez dozvole centralne vlasti, „jer je presedan napravljen“, prenose RIA Novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari