Šutanovac: Zaev i ja delimo isti pogled na region 1Foto: Predrag Panić/Fonet

Predsednik Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac sastao se popodne sa predsednikom Vlade Makedonije i predsednikom SDSM-a Zoranom Zaevim u Skoplju, navodi se u zajedničkom saopštenju DS i Vlade Makedonije.

Pored Zaeva, sastanku je prisustvovao i ministar Damjan Mančevski.  Nakon sastanka Dragan Šutanovac istakao je da sa Zaevim deli isti pogled na razvoj i budućnost regiona.

„Verujem da je neophodno obnavljanje duha regionalne saradnje. Drago mi je da Zaev i ja i naše dve stranke delimo isti pogled na na razvoj i budućnost regiona, suočavanje sa problemima sa kojima se region susreće. Neophodna je i dalja demokratizacija u našim zemljama koja se sastoji i u uspostavljanju efikasnih mehanizama kontrole u bezbednosnom sektoru“, navodi Šutanovac u pisanoj izjavi.

Na sastanku se razgovaralo o regionalnoj saradnji, bezbednosnim izazovima kako za obe države, tako i za region. Lideri stranaka razgovarali su i o saradnji dve sestrinske stranke i zajedničkom nastupu stranaka u okviru organizacija u kojima obe stranke učestvuju.

Delegacija Demokratske stranke sastala se i sa potpredsednicom parlamenta Frosinom Tasevski-Remenski, sa kojom su razgovarali o saradnji dve poslaničke grupe, koordinisanom nastupu u međunarodnim delegacijama, kao i o predlozima zakona i parlamentarnom radu.

Kako se navodi, delegacija Demokratske stranke sastala se i sa generalnim sekretarom SDSM-a Aleksandrom Kiracovskim i šefom izbornog štaba SDSM Miletom Zečevićem, sa kojima su razgovarali o produbljivanju saradnje među strankama, zajedničkim inicijativama na regionalnom nivou i problemima građana koji su slični. Pored Šutanovca, u delegaciji DS-a biće i šef poslaničke grupe Goran Ćirić, internacionalna sekretarka Aleksandra Jerkov, poslanik Radoslav Milojičić i sekretar Goran Jaić.

Kako je Milojičić ranije izjavio za Danas DS i stranka makedonskog premijera godinama unazad imaju kvalitetnu i tesnu saradnju. Delegacija DS pre dva meseca prisustvovala je i kongresu na kome je Zaev reizabran za predsednika Socijaldemokratskog saveza Makedonije.

DS i SDSM pripadaju grupi socijaldemokratskih stranaka – Partiji evropskih socijalista u Evropskom parlamentu u kojoj je i stranka Zigmara Gabrijela, koalicionog partnera nemačke kancelarke Angele Merkel. Članovi delegacije DS nisu hteli za Danas da opširnije govore o razgovorima koje su imali u Skoplju, navodeći samo da su održani u vrlo srdačnoj atmosferi.

Podsetimo prošlu političku nedelju u Srbiji obeležila je diplomatska kriza nastala usled toga što je Beograd iznenada povukao svo diplomatsko osoblje iz ambasade u Skoplju. Nakon nekoliko dana diplomate su vraćene, a zvaničnici su saopštili da je ambasada bila meta pojačanog ofanzivnog obaveštajnog rada. Tabloidi blisku predsedniku Aleksandru Vučiću doveli su u vezu tu zvaničnu verziju sa prisluškivanjem državnog vrha Srbije. Napetost je splasla nakon sastanka premijerke Ane Brnabić i Zaeva na međunarodnom skupu u Draču, gde je srpska strana predložila zajedničku sednicu dve vlade. Tokom dana u kojima je vladala napetost saopšteno je i da je Beograd povukao savetnika za bezbednost Gorana Živaljevića, koji je snimljen u Sobranju kada je prebijen Zaev i saradnici, prilikom upada demonstranata.

Takođe je saopšteno i da će Beograd imenovati novog savetnika, a analitičari su sve te događaje smeštali u kontekst ubrzanog pristupanja Makedonije NATO. Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić ponovo je javno zamerio Makedoniji što je pre dve godine glasala za prijem Kosova u Unesko i najavio recipročne mere ukoliko se to ponovi, prilikom sledećeg pokušaja Prištine da dospe u ovu organizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari