Sutra na Kosovu drugi krug izbora za gradonačelnike 1foto BETAPHOTO-MILOŠ-MIŠKOV

Na Kosovu je, posle petodnevne kampanje, u ponoć počela predizborna tišina pred drugi krug glasanja za gradonačelnike u 21 opštini.

Izborna tišina će prema pravilima trajati do zatvaranje birališta, u nedelju u 19 sati, preneo je RTK2.

Drugi krug izbora održava se u opštinama Đakovica, Glogovac, Gnjilane, Dragaš, Istok, Kačanik, Klina, Kosovo Polje, Kamenica, Obilić, Orahovac, Podujevo, Priština, Prizren, Štimlje, Vitina, Vučitrn, Mališevo, Junik, Mamuša i Klokot – jedinoj opštini sa srpskom većinom gde se održava drugi krug lokalnih izbora.

Glasaće se na 1.638 biračkih mesta, koja će biti otvorena u 7 časova, a zatvorena u 19.00.

Drugi krug izbora za gradonačelnike pratiće 90 posmatrača NVO

Koalicija nevladinih organizacija „Demokratija na delu“ (DnD) nadgledaće sa 90 posmatrača u nedelju, 14. novembra, drugi krug izbora za gardonačelnike u 21 opštini na Kosovu.

Aktivista DnD-a Eugen Cakoli na konferenciji za novinare ocenio je da su kandidati i stranke sa digitalne kampanje prešli na skupove sa građanima i da na njima nisu poštovane anti kovid mere koje je utvrdila Vlada Kosova.

Cakoli je kazao da nije bilo novina u programima kandidata u odnosu na one koje su predstavili na početku kampanje i pozvao na masovno glasanje.

Kako je saopšteno iz Centralne izborne komisije (CIK), u drugom krugu lokalnih izbora na Kosovu svoje pravo može da iskoristi 1.260.571 građanin.

Glasaće se na 1.638 od 2.477 glasačkih mesta koliko ih je bilo u prvom krugu glasanja.

U drugom krugu će se takmičiti 42 kandidata za gradonačelnike, pri čemu pokret Samoopredeljenje ima 12 kandidata, Demokratska partija Kosova (DPK) osam, Demokratski savez Kosova (DSK) devet, a Alijansa za budućnost Kosova (ABK) pet.

Srpska lista, Narodna sloga, Socijademokratska inicijativa i Socijaldemokratska partija Kosova imaju po jednog kandidata a u drugom krugu će učestvovati i turske partije sa dva kandidata i dva nezavisna kandidata za gradonačelnike.

U prvom krugu glasanja izabrano je devet gradonačelnika iz redova Srpske liste, četiri iz DPK i po dva iz DSK i ABK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari