Suverenisti: Podneta žalba Upravnom sudu na nezakonito rešenje RIК-a 1Foto: J. Patarčić

Pravni tim Suverenista podneo je žalbu Upravnom sudu na rešenje Republičke izborne komisije (RIK) kojim je odbijen prigovor na 3.932 glasačka mesta na nedavnom referendumu o izmeni Ustava.

U saopštenju pokreta Dosta je bilo (DJB) navodi se da je žalbu potpisao i podneo narodni poslanik Vladan Glišić, a od suda se očekuje da poništi rešenje RIK-a i održi javnu raspravu zbog značaja prigovora po javni poredak Republike Srbije.

„Rešenje kojim je odbijen prigovor na 3.932 glasačka mesta, jednako je katastrofalno i u pravno-tehničkom kao i u suštinskom smislu, očekujemo da ga Upravni sud poništi, pošto mu RIК nije ostavio drugu mogućnost“, saopštio je DJB.

Kako je navedeno, „pošto se iz uvoda Rešenja koje pominje 3.418 prigovora, izreke i obrazloženja rešenja koje pominje 3.393 prigovora, ne može čak ni utvrditi o kojim je to glasačkim mestima RIК uopšte odlučivao, postoji obaveza Upravnog suda da rešenje RIК-a u svakom slučaju poništi“.

Kada bi se, rečeno je, „čak i upustio u navode kojim je veoma trapavo i neuverljivo RIК pokušao da opravda ovo odbijanje prigovora, Upravni sud bi naišao na takve pravne besmislice koje ne bi mogao da ignoriše“.

Tako je, između ostalog, navedeno da je „RIК odbio prigovor da su birački odbori falsifikovali zapisnike i potpise birača zato što u zapisnicima tih istih biračkih odbora nema nijedna primedba u vezi sa falsifikovanjem zapisnika i potpisa birača“, „RIК smatra da ima pravo da utvrđuje osnovanost krivične prijave umesto Republičkog javnog tužilaštva i usuđuje se da to čini ovim rešenjem“.

„RIК se meša u pretkrivični postupak i zloupotrebljava činjenicu da je došao u posed krivične prijave Suverenista, iako je ta prijava dostavljena samo kao dokaz da prethodno pitanje nije rešeno. RIК smatra da je normalno da na glasačkom mestu sa 771 biračem bude izlaznost 100 odsto i glas za – ‘da’ na 99,5 odsto“, navedeno je kao razlog da se poništi rešenje RIK.

„Na referendumu 16. januara je pobedilo – ‘ne’. Suverenisti ne priznaju falsifikovane rezultate referenduma. Ustav je odbranjen. Кrivična prijava i prigovor su pravni osnov za proglašenje falsifikovanih rezultata referenduma ništavim nakon promene vlasti“, saopštio je DJB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari