Svečlja: Niko neće moći da spreči nove gradonačelnike na severu Kosova da idu na njihova radna mesta 1Foto: printscreen / N1

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja izajvio je večeras, u intervjuu za RTK, da niko neće moći da spreči nove gradonačelnike opština na severu Kosova da idu na njihova radna mesta.

Od trenutka kada se proglase konačni rezultati, oni su legitimni gradonačelnici i sigurno će ići na svoja radna mesta, upravljaće opštinama i imaće uspehe, ali i neuspehe, kao što ima svako opštinsko rukovodstvo širom Kosova, ne znam zašto je to kontroverzno, rekao je Svečlja.

Na pitanje da li će albanski gradonačelnici imati pomoć policije za odlazak na radna mesta, on je objasnio da je policija uvek i svuda pomagala kada je bilo problema.

Snage bezbednosti su tu da obezbede svakog građanina, a posebno institucije Kosova. Kad god su gradonačelnici opština imali problem, kosovska policija im je bila na raspolaganju. I za vrlo male probleme, pa i za tezge na ulici, kosovska policija pruža podršku opštinskim institucijama, a da ne govorimo o gradonačelnicima, naveo je Svečlja.

On je ocenio da Kosovska policija radi svoj posao na severu „više nego ikad i bolje nego ikad“ i da zbog toga ima manje incidenata i više osećaja sigurnosti.

Prema njegovim rečima, na severu se prešlo sa „građanskog na kriminalni otpor“.

Svedoci smo da su naši građani srpske nacionalnosti u velikoj meri odbijali da idu na barikade. Ranije su na barikadama bili žene, muškarci i deca, dok su na poslednjim barikadama bile samo plaćene strukture, kazao je Svečlja.

Poručio je da će Kosovo odgovoriti na „sve pretnje koje dolaze iz Srbije i od kriminalnih grupa Milana Rodoičića“ posle nedeljnih izbora.

Naveo je da su postojale „pretnje i ucene iz Srbije“ i da je u blizini biračkih mesta bilo ljudi koji su posmatrali proces i „gledali da li će neki Srbin izaći da glasa“.

Kazao je da su te osobe već poznate organima reda na Kosovu i da će biti privedene pravdi, a poručio je da nijedan bivši policajac koji je skinuo uniformu ne može da se vrati u službu.

Na konkurs za prijem u policiju, dodao je, mogu da se prijave sve osobe koje su mlađe od 30 godina i koje nemaju kriminalnu prošlost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari