Svečlja: Uhapšeni Božović je kriminalac koji se sumnjiči i za ubistvo pripadnika Euleksa 1Foto: Kosovo Online/YouTube/Printscreen

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja objavio je danas da je uhapšeni Milan Božović, zbog paljevina vozila sa RKS tablicama na severu Kosova, poznat „bezbednosnim institucijama kao kriminalac“.

On je na Fejsbuku napisao da je Božović „aktivni član ilegalne strukture Civilna odbrana“ i drugih kriminalnih grupa i da je osumnjičen za ubistvo jednog pripadnika Euleksa.

On je izjavu predsednika Srpske liste (SL) Gorana Rakića u Beogradu da će Srpska lista pozvati na opšti ustanak srpskog naroda, ako se nastavi represija Prištine i ne oslobodi neosnovano oteti, odnosno uhapšeni Božović, ocenio kao „pokušaj destabilizacije zemlje“.

Svečlja je naveo „da su institucije Srbije, (i) njihovi lideri, ponovo zainteresovani „da, kako je kazao, „destabilizuju delove zemlje u kojima živi srpska zajednica na Kosovu“.

„Tako je bilo istorijski. Oni nastavljaju da štite i veličaju zločince koji vrše terorističke akte u našoj Republici“, kazao je on.

Kosovska polcija inače sumnjiči Božovića da je palio automobile sa RKS tablicama na području Zubinog Potoka, jednoj od četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova.

Prema rečima Svečlje, osim za to, Božović se tereti da je ranio pripadnike kosovske policije, oštetio infrastrukturu, ilegalno prelazio granicu i premlaćivao građane Srbe.

Svečlja je dodao da je Božović iznuđivao i palio lokalna preduzeća, učestvovao u napadima na kuće i imovinu srpskih pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga, te da je osumnjičen za ubistvo pripadnika Euleksa.

„Svako ljudsko biće, a ne samo javni ili politički funkcioneri, distancirao bi se i osudio ove aktivnosti za koje se Božović tereti. Ali ne i čelnici institucija Srbije i Srpske liste“, kazao je Svečlja.

Ocenio je da se zapravo čini da je njegovo hapšenje i privođenje pravdi uzdrmalo temelje Srpske liste i, kako je naveo, takozvane kancelarije za Kosovo (Vlade Srbije).

„Pre nego što izraze izuzetnu revnost u odbrani zločinaca, Beograd, Srpska lista i takozvana kancelarija za Kosovo moraju da se izjasne i pozicioniranju oko aktivnosti „Civilne odbrane“ i „Severne brigade“, kazao je Svečlja.

Dodao je da institucije Kosova „ni na koji način“ neće dozvoliti da se ugrozi bezbednost građana na Severu, da se oni plaše, ili da ih bilo ko teroriše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari