Švedski akademik će bojkotovati dodelu Nobelove nagrade Peteru Handkeu 1Foto: Beta/AP/Francois Mori

 Švedski akademik Peter Englund izjavio je danas da neće prisustvovati svečanom uručenju Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu koji je kritikovan zbog prosrpskih stavova tokom sukoba 90-ih godina u bivšoj Jugoslaviji.

„Neću prisustvovati uručenju Nobelove nagrade naredne nedelje. Slaviti Nobelovu nagradu Peteru Handkeu bi bilo čisto licemerje sa moje strane“, naveo je za list Dagens niheter akademik Englund, koji je istoričar i pisac.

Englund je za švedske medije pokrivao dešavanja na Balkanu 90-ih godina. Pored njegovog bojkota ceremoniji, ove nedelje je članica Odbora za Nobelovu nagradu za književnost Gun-Brit Sundstrom podnela ostavku zbog priznanja Handkeu.

Premda neki smatraju da je Handke „naslednik Getea“, austrijski književnik je bio na meti kritika zbog prosrpskih stavova.

Handke je 1996. godine, godinu dana po završetku ratova u BiH i Hrvatskoj, napisao pamflet „Pravda za Srbiju“ koji je izazvao polemiku. Austrijski pisac je takodje 1999. žestoko kritikovao NATO zbog bombardovanja Srbije, a 2006. godine je prisustvovao sahrani Slobodana Miloševića.

Peter Handke (1942) nagradjen je za „uticajni rad koji je u okviru lingvističke kreativnosti istraživao periferiju i jedinstvenost ljudskog iskustva“, napisala je švedska Akademija u obrazloženju dodele nagrade.

Handke je i esejista, scenarista, prevodilac, a na srpskom ima objavljena dela „Veliki pad“, „Popodne pisca“ i „Juče na putu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.