Merkel se sastala sa liderima Zapadnobalkanske šestorke 1Svi premijeri Zapadnobalkanske šestorke Foto: Beta/VLADA SEVERNE MAKEDONIJE/DS)

Premijeri Zapadnobalkanske šestorke sastali su se danas u Tirani sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel na zajedničkom radnom ručku.

Na zajedničkom sastanku učestvuju premijerka Srbije Ana Brnabić, premijeri Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije i Kosova – Edi Rama, Zdravko Krivokapić, Zoran Zaev i Aljbin Kurti i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Pre sastanka napravljena je grupna fotografija sa odlazećom kancelarkom Merkel koja je stajala u sredini okružena međusobno udaljenim učesnicima.

Posle zajedničkog ručka Merkel i Rama obratiće se medijima.

Nemačka kancelarka potom će imati odvojene razgovore sa predsednicima vlada BiH, Crne Gore, Kosova i Severne Makedonije.

Angela Merkel juče je u Beogradu razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a pre današnjeg radnog ručka odvojeno se sastala sa albanskim premijerom Ramom.

Merkel i Rama razgovarali su oko pola sata, posle čega su im se pridružili i članovi delegacija dve zemlje, a albanski premijer kancelarki je uručio Zvezdu zahvalnosti.

U sklopu oproštajne posete Zapadnom Balkanu Merkel je juče u Beogradu razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicima civilnog društva iz regiona.

Posle razgovora Merkel je ohrabrila Srbiju „da ide dalje ka pravnoj državi, ka pluralnom društvu“ i navela da kosovsko pitanje mora biti zatvoreno pre ulaska Srbije u EU, ali da pre toga treba da budu rešena sva druga otvorena pitanja u procesu evrointegracija.

Merkel u Tirani: Berlinski proces nije zamena za EU

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas, posle zajedničkog sastanka sa premijerima Zapadnog Balkana u Tirani, da Berlinski proces nije zamena za članstvo u EU i da ga ne smatra neuspehom i naglasila da Balkan ima mnogo prijatelja u Evropi.

Na konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom, Merkel je rekla da podržava projekat formiranja zajedničkog regionalnog tržišta.

„Što više saradnje to bolje“, dodala je.

Albanski premijer Rama rekao je da se iz Berlinskog procesa rodila inicijativa Otvoreni Balkan kao mehanizam koji će ga ubrzati i sredstvo za njegovu realizaciju.

Rama je dodao da je „neverovatno da Kosovo ne koristi tu inicijativu“ u koju su uključeni Srbija, Severna Makedonija i Albanija“.

Merkel je ponovila da je Nemačka zainteresovana za integraciju Zapadnog Balkana u EU i čestitala Albaniji na naporima da restrukturira pravosudni sistem.

Ocenila je da su Albanija i Severna Makedonija ispunile uslove za početak pregovora sa EU, ali da nažalost to nije ostvareno zbog veta Bugarske.

Na zajedničkom radnom ručku s nemačkom kancelarkom učestvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić, premijeri Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije i Kosova – Edi Rama, Zdravko Krivokapić, Zoran Zaev i Aljbin Kurti i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Merkel je rekla da se razgovaralo i o važnim infrastrukturnim projektima i klimatskim promenama, da je diskusija bila konstruiktivna i da će biti nastavljena na bilateralnim sastancima s liderima regiona.

Pre zajedničkog sastanka lidera regiona napravljena je grupna fotografija sa kancelarkom Merkel koja stoji u sredini okružena međusobno udaljenim učesnicima.

Pre odlaska iz Tirane Merkel imaće i odvojene razgovore sa predsednicima vlada BiH, Crne Gore, Kosova i Severne Makedonije.

Angela Merkel juče je u Beogradu razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a pre današnjeg radnog ručka odvojeno se sastala sa albanskim premijerom Ramom.

„Crna Gora predvodnik u evropskim integracijama“

Premijer Zdravko Krivokapić učestvovao je na radnom ručku sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i liderima zemalja Zapadnog Balkana, čija je glavna tema bila regionalna saradnja i mehanizmi za njeno unapređenje.

Tom prilikom je kancelarka Merkel naročito istakla da je Crna Gora najnaprednija država – kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, apostrofirajući važnost ideje zajedničkog regionalnog ekonomskog tržišta, koja po njenim rečima, može koristiti svim državama Zapadnog Balkana, saopšteno je iz kabineta premijera Krivokapića.

Premijer Krivokapić je zahvalio kancelarki Merkel na priznanju koje je udelila Crnoj Gori, te na prepoznavanju reformskog i evropskog kursa nove vlade.

Na radnom ručku je dodatno naglašena potreba da se u narednim godinama nastavi rad u okviru Berlinskog procesa, kao jedne od najznačajnijih diplomatskih inicijativa od 2014. godine, čiji je cilj proširenje Evropske unije.

U tom smislu je izražena težnja da sve zapadnobalkanske države posvećeno rade na procesima unutrašnjih reformi, kako bi proces EU integracija tekao brže i intenzivnije.

Novinarima sa Kosova nije dozvoljeno da postave pitanja na konferenciji za novinare Merkelove i Rame

Kosovskim novinarima nije bilo dozvoljeno da postavljaju pitanja na konferenciji za medije kancelarke Nemačke Angele Merkel i premijera Albanije Edija Rame, javlja danas prištinska agencija Kosovapress.

„Uprkos insistiranju kosovskih novinara, niko nije dobio reč da postavlja pitanja. Uvažavajući stav Kosova o inicijativi Otvoreni Balkan, postojalo je veliko interesovanje za pitanja“, navela je agencija.

Kosovo je imalo, posle Albanije, daleko najveći broj novinara u „Tirana biznis parku“ (Tirana Business Park) gde se održavaju sastanci kancelarke Merkel sa liderima regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari