Svilanović: Srbija već biva nova Nemačka 1Foto: FoNet/ RCC

Došlo je vreme da shvatimo da je Srbija centralna zemlja na Zapadnom Balkanu, zemlja koja najviše može da ponudi svojim susedima, Srbija može da bude i već biva nova Nemačka, kao što je Nemačka u EU, izjavio je za Insajder TV nekadašnji generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Svilanović je, međutim, komentarišući propagiranje ideje „srpskog sveta“, koje se u javnosti često može čuti od ministra unutrašnjih poslova u tehničkoj Vladi Srbije Aleksandra Vulina i nekih drugih političara, takve nastupe okarakterisao kao štetne, preneo je portal Insajdera.

Ocenio je da projekat Otvoreni Balkan može da napreduje, pod kapom projekta zajedničkog tržišta šest zemalja Balkana i podsetio da je kao generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju predložio da se napravi regionalna ekonomska zona, ono što sada podrazumeva zajedničko trište.

„Te dve inicijative nisu različite, nego im je različito članstvo“, objasnio je Svilanović gostujući u emisiji „Marker“ i dodao da Otvoreni Balkan nije loš projekat.

„Ali pomenute izjave bacaju veliku senku na njega, a bojim se i da predsednik (Srbije Aleksandar Vučić) nije prepoznao koliko izjave o kreiranju ‘srpskog sveta’ mogu da štete odnosima Srbije sa zemljama u regionu“, rekao je Svilanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari