SVM se ponaša kao istureno mađarsko odeljenje SNS-a 1

DZVM nije tikva bez korena na političkoj sceni Srbije.

I u prošlosti tokom 90-ih godina, ali i sada nastojimo da damo svoj doprinos za razvoj demokratskog društva i demokratskih ustanova Srbije i AP Vojvodine. Shodno tome smo sa zadovoljstvom prihvatili poziv za učešće na okruglom stolu opozicionih stranaka gde su izrađeni uslovi za održavanje fer i slobodnih izbora i jednakom zastupljenošću u medijima koji su formi zahteva predati aktuelnoj vlasti. Nakon te saradnje se kroz razgovor sa pojedinim stalnim članicama, odnosno, osnivačima Saveza za Srbiju, pojavila ideja da se i mi pridružimo ovom markantnom opozicionom bloku koji kao krovna organizacija okuplja sve opozicione stranke na političkoj sceni Srbije, sa ciljem da se što pre dođe do smene trenutnog režima i nedemokratskog sistema kojeg su izgradili. To je i nas motivisalo da se pridružimo SZS-u, kaže u razgovoru za Danas Aron Čonka, predsednik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara.

* Kako se postaje član SZS, ko odlučuje o prijemu članica?

– Da bismo postali pridruženi članovi SZS i formalno smo podneli pismo o namerama Predsedništvu SZS koje se sastoji od predstavnika njegovih članova. Oni su razmotrili naše pismo i odgovorili da će nas primiti u članstvo.

* Kako se u Predsedništvu SZS odlučuje, odnosno da li će DZVM imati svog predstavnika u tom telu?

– Odlučuje se zajednički. Da, imaćemo.

* Kakav je vaš stav o eventualnom izlasku ili bojkotu izbora?

– Želim da naglasim da bojkot sam po sebi nije cilj već eventualno sredstvo za postizanje cilja, a to su ukidanje medijskog mraka, fer i demokratski izbori, smena aktuelnog sistema vlasti. Organi DZVM po ovom pitanju još nisu zauzeli stav, ali nam je bojkot kao takav veoma blizak jer smo nedavno bojkotovali izbore za Nacionalni savet Mađara upravo zbog obesmišljavanja izbornog procesa od strane Saveza vojvođanskih Mađara koji su upotrebili sav arsenal pritisaka na birače kojeg su preuzeli od svojih koalicionih partnera, kao što je ucenjivanje, pretnja gubitkom radnog mesta, uskraćivanje overivača potpisa, prostorija za njihovu overu itd. Posebno je zabrinjavajuće to što se ni kontrola izbornog procesa nije rešila na adekvatan način pa smo došli do toga da nije važno ko glasa nego ko broji glasove. Upravo se taj princip primenjuje i na državnom nivou, a u takvoj tiradi izbornog procesa ne verujem da bi smo želeli da učestvujemo. Ukoliko se aktuelna vlast ipak dozove pameti i obezbedi uslove za normalan izborni proces, onda ćemo na njima i učestvovati. Konačan stav ćemo svakako doneti na organima stranke, ali i sa partnerima iz SZS, onoga momenta kada i ako dođe do njihovog raspisivanja.

* Opozicija navodi da je SNS preuzela apsolutnu vlast i da kontroliše gotovo sve svere društva. Kakva je situacija u mađarskoj zajednici, posebno kada je reč o ponašanju SVM, koji je koalicioni partner SNS?

– Mislim da sam već odgovorom na prethodno pitanje dočarao da je situacija unutar mađarske zajednice veoma slična onoj koja se sreće na nivou čitave zemlje, mada je u pojedinim segmentima još i gora. Na primer, medijski mrak je još žešći u medijima na mađarskom jeziku čija su osnivačka prava preuzeta od strane Nacionalnog saveta Mađara. Jedini dnevni list Mađar so koji se velikim delom finansira iz budžeta APV je pretvoren u partijsko glasilo, cenzura je očigledna. U upravnom odboru lista sedi potpredsednik SVM-a, što je nezabeleženo u istoriji višestranačkog sistema. Isto je i sa nedeljnikom Het Nap, gde u upravnom odboru sedi drugi potpredsednik stranke. RTV Panon, čiji je osnivač Nacionalni savet Mađara i koji se finansira delom iz javnih izvora a delom iz sredstava koja dolaze iz Mađarske, zatvoren je za naše nastupe, eventualno dobijemo par minuta na kašičici u terminima koje niko ne gleda. Studio Panon Radija ni ne znam kako izgleda jer me nikada nisu ni zvali da gostujem kod njih. Stranačko zapošljavanje je izraženo, nacionalni savet Mađara je podređen stranačkim interesima, kao i redistribucija finansijskih sredstava namenjena mađarskoj zajednici u Vojvodini, Srbiji. SVM odavno ne zastupa interese mađarske zajednice, nema politiku, niti ideologiju već samo gleda da po svaku cenu ostane u vlasti, kako bi politički i finansijski apetiti pojedinaca bili zadovoljeni. Potpuno su se utopili u politiku SNS-a, do te mere da se u pojedinim situacijama čini da su njihovo istureno mađarsko odeljenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.