SZS: Dopunjena krivična prijava 1Foto: beogradodlucuje.rs

Advokat Vladimir Todorić, kao pravni zastupnik Dragana Đilasa, podneo je dopunu krivične prijave protiv urednika Informera Dragana J. Vučićevića jer je nastavio sa izvršenjem krivičnog dela „rasna i druga diskriminacija“ i to sa pojačanim intenzitetom i evidentnom bahatošću, saopštio je danas Savez za Srbiju.

„Okrivljeni Vučićević i Ignjatović su samo u proteklih nedelju dana objavili seriju tekstova kojima Dragana Đilasa nazivaju fašistom i bestidnim tajkunom, uz uobičajena čašćavanja izrazima kriminalac i mafijaš“, ukazao je Todorić.

„To je sada došlo dotle da se Đilas optužuje da planira fizičke napade na čitaoce Informera ispred kioska i da planira da lažno optuži predsednika Republike da je ubio novinara Slavka Ćuruviju“, predočio je on. Todorić je naglasio da je Đilas optužen i da je napravio „šemu za pranje novca“ kojom izvlači stotine miliona evra iz zemlje, ali i da sa ambasadorom SAD Kajlom Skatom kontroliše medije u Srbiji. Todorić je istakao da se nada profesionalnom postupku postupajućeg tužioca, jer „krivično delo za koje se gone urednici Informera podrazumeva širenje tekstova, ideja i teorija kojima se prema pojedincu ili grupi lica zagovara ili podstrekava mržnja na osnovu ličnog svojstva, odnosno političkog ubeđenja“.

„Govor mržnje je ozbiljno krivično delo za koje je predviđena i građanska, odnosno parnična odgovornost, a na osnovu koje je Dragan J. Vučićević više puta osuđen pred Višim sudom u Beogradu, poslednji put pre nekoliko dana“, predočio je Todorović. „Kako je evidentno da parnične presude nisu dovoljne da odvrate okrivljene od širenja mržnje, već naprotiv – to rade sa još jačim intenzitetom, jedini način da se javnost Srbije dekontaminira od toksičnog jezika linčovanja jeste krivična odgovornost“, zaključio je Todorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari