SZS Novi Sad: Promenada je simbol nelegalne gradnje i korupcije 1Foto: R. Balać

„Savez za Srbiju – Novi Sad“ navodi u saopštenju da privremena upotrebna dozvola za rad tržnog centra „Promenada“ ističe 15. novembra i da u međuvremenu nisu rešeni problemi zbog kojih za taj poslovni objekat nije moguće izdati redovnu dozvolu.

To znači, dodaju iz SZS-a, da će „Promenada“ od petka, ili nastaviti da radi nelegalno, ili će biti zatvorena.

– Ponovno izdavanje bilo kakve dozvole za rad je protivzakonito i predstavljalo bi novo srljanje u još dublje bezakonje zbog kojeg je slučaj „Promenada“ već postao jedna od najvećih korupcionaških afera u istoriji Novog Sada, smatraju iz SZS u tom gradu.

Gradonačelnik Miloš Vučević i celokupna gradska uprava su u aferi “Promenada” pokazali da isključivo štite interese krupnog kapitala, a ne interese grada i građana Novog Sada, time što su omogućili rad građevinski nesolidnog objekta, koji nema rešeno pitanje podzemnih voda, koji prokišnjava, u kojem se često uključuju protivpožarni sistemi, a da ne reaguje sistem obaveštavanja u kompleksu, dodaju oni.

SZS Novi Sad upitao je tužilaštvo i policiju kako je moguće da investitor ovog tržnog centra odstupi od odobrenog projekta i mimo uslova iz građevinske dozvole ugrozi stabilnost i samog tržnog centra i okolnih objekata, kao i bezbednost posetilaca, a da posluje nesmetano kao da je sve u najboljem redu?

– I čemu uopšte služi upotrebna dozvola ako je gradska vlast uspostavila praksu da jedan od najvećih objekata u centru grada radi bez tog dokumenta? U svakoj pravnoj državi zbog ovakvih afera se vodi opsežna istraga posle koje se svi krivci izvode pred sud, dodaju oni.

Dalje navode da ispumpavanje vode iz zone “Promenade” u gradski kanalizacioni sistem prouzrokuje smanjenje ukupne količine podzemnih voda i tako ugrožava gradske vodne resurse, ali i ispira zemljište i ugrožava statika drugih objekata.

– Postavljamo pitanje gradonačelniku Milošu Vučeviću koliko grad naplaćuje „Promenadi“ za dodatno opterećenje kanalizacionog sistema i da li je meren stepen ispiranja zemljišta u prethodnih godinu dana? Pitamo gradonačelnika da li je on dao nalog da se tom objektu izda privremena upotrebna dozvola i da li su u međuvremenu otklonjeni nedostaci zbog kojih redovna upotrebna dozvola nije mogla biti izdata? Takođe ga pitamo da li je svesan toga da će neko morati da odgovara za sve bezakonje u aferi „Promenada“, upitali su u saopštenju.

Odgovore na postavljena pitanja Vučević, smatraju, duguje građanima Novog Sada, a sigurno će ih jednog dana dati i istražnim organima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari