Tači: Dijalog težak za Kosovo, ali jedini put 1Foto: EPA / VALDRIN_XHEMAJ

Predsednik Kosova Hašim Tači je ubeđen da će druga decenija državnosti doneti Kosovu učlanjenje u NATO i Evropsku Uniju, prenosi RTK.

On je to izjavio na konferenciji „Naredna decenija Kosova: Napredak reformi, regionalna saradnja i integracija u EU”, koja je održana danas povodom 10 godina nezavisnosti i uoči Samita u Sofiji, a organizovala je Grupa za dokumentaciju i istraživanja, stoji na RTK.

Tači je dodao da u kosovskoj politici ima zrelosti.

„Naredni meseci će biti odlučujući za jačanje države. Kao i u svakoj državi regiona i na Kosovu ima zrelosti, ima i ogovaranja, ali sam ubeđen da će druga decenija državnosti Kosovu doneti učlanjenje u NATO i UN, nadam se da će biti moguće i učlanjenje u EU”, rekao je Tači, navodi se na RTK.a

Prema njegovim rečima, Kosovo je priča uspeha.

“Mi smo imali nepotrebna dešavanja u zemlji i Skupštini Kosova, gde su stvoreni nepotrebni prizori sa bacanjem suzavca i tako dali dodatne argumente za one koji su skeptični za nezavisnost Kosova”, dodao je on.

Međutim, jedan od uspeha zemlje ocenio je glasanje ratifikacije Sporazuma o demarkaciji s Crnom Gorom, koje smatra da je potvrda političkog konsenzusa Kosova.

Istakao je da EU neće prihvatiti ni Kosovo ni Srbiju bez prethodnog rešavanja pitanja između dve države.

„Znam da je dijalog dosta težak za Kosovo, ali istovremeno sam ubeđen da je jedini put koji moramo da sledimo. Hoću da istaknem da je politici Kosova potrebna duboka reforma, koja zavisi od političkih partija. Zahvaljujem se civilnom sektoru za svoj doprinos. Uloga medija nastaviće da bude ključan faktor, ali smo srećni što su nam mediji bolji od drugih zemalja u regionu”, istakao je Tači.

Dodao je da bi u interesu Srbije bilo i priznanje nezavisnosti Kosova od Rusije, jer bi se tako ona oslobodila od “lažnog tereta”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari