Tači, izgleda, bolje obavešten od Vučića

* Miletić: Po kuloarima se govori da će Srbija omogućiti Kosovu članstvo u UN
Sagovornici Danasa o tvrdnji kosovskog predsednika da će uskoro biti završen briselski dijalog uz postizanje "istorijskog sporazuma"

Ostavite komentar


  1. Mi koji smo sa KiM znamo da ono kao samostalna država nikada neće moći funkcionisati. Imali smo jaka poljoprivredna gazdinstva od kojih su PIK Peć, (šećerana i pivara) Đakovica (Ereniku -voće i povrće kao i sokovi i bezalhoholna pića "Yupi" npr.) i Prizren (Progres – konzervisanje i prizvodnja alhoholnih pića) kao i ogromnu mesnu industriju u Kosovu Polju. Fabriku jestivog ulja u Uroševcu ka i fabriku šavnih cevi i cementaru u Đeneral Jankoviću. Fabriku municije u Srbici kao i Zastavine pogone (sedišta, šasije i auspusi) kao i "Vartina" fabrika industrijskih akumulatora čak i fabriku bicikla sa "Šimano" menjačima. Od svega toga jedva da posluje pećka pivara i fabrika cementa. Ogromne industrijske hale su pretvorene u tržne centre i ako je Milošević tik pred rat otvorio renovirani kombinat kože i obuće sa novim "Batinim" mašinama. Hoću da kažem da Kosovo Republika ne može samu sebe da izdržava – čak nema ni vodu za potrebe termolektrana "Obilić" koja se hladi iz jezera "Gazivode" u koje se ulivaju srpske reke Ibarskog Kolašina. Bio sam u mojoj Peći i nekada jedna od najlepših železničkih stanica izgleda ko ona iz vesterna "Voz za Jumu u 3:10"… Pa i tada kada je imala svu tu industriju i PIK-ove cela Jugoslavija je izdvajala po 3% za razvoj KiM. Dakle. Jedino "Istorijsko" rešenje je "Vraćanje" Ibarskog Kolašina Srbiji za povraćaj Preševa i Bujanovca (Medveđa nikada nije bila albanska ali su je komunisti zbog izrazito četničke orjentacije stanovništva ugurali u Lapsku Dolinu) Kosovu. Zatim svo Severno Kosovo kao i Kosovsko Pomoravlje i Sva Šar Planina iz poštovanja prema Gorancima koji nikada nisu izdali Srbe i koji pod Albancima žive teže nego Srbi npr. Potpuna autonomija metoha i manastira SPC po Atoskom ili Vatikanskom principu sa tim da se središte patrijaršije vrati u Peći kao preduslov da se iznađe rešenje za Makedonsku i Crnogorsku Crkvu – a sa ostatkom neka rade šta hoće jer su kosovski Albanci pokazali za ovih 18 godina da mogu da žive bez Srba a i mi smo valjda nešto naučili. Sve ovo nije neka utopija jer sa Jedinstvenom Srpskom Listom (oko 250.000 Srba po biračkim spiskovima R. Kosovo) i već izvesnim SZO i ustavu R. Kosovo je samo se iz ustava Srbije treba izbaciti preambula a iz ustava R.K. onaj član da se teritorija Kosova ne može menjati i prisjedinjavati.

  2. Pa to ja odavno govorim.
    Vucic ce dati tzv. Kosovu stolicu u UN sa zvezdicom * a zvezdica ce znaciti da on to ne prizna. Ustav Srbije je i do sada krsen u vezi KiM a ako ovo bude onda nema vise diskusije

  3. Obavesten je i Andrejev Bata, samo ne obavestava ostatak nacije.

  4. Sve se zna: implementacija Ahtisarijevog plana, koji je Srbija odbila pre 10 godina.

  5. Zato je pozurio da promeni Ustav Srbije.
    Ako tzv. Kosovo dobije bilo kakvu stolicu u UN, sa ili bez zvezdice onda je to najveca izdaja drzavnih i nacionalnih interesa u historiji Srbije.
    I za to se mora odgovarati pred sudom a ne ocekivati ubrzani put u EU kao kada smo zavrsili posao sa Hagom.
    Ovo se ne sme napraviti!

  6. Tako je to sa nacošima. Haos, zločinstvo, kriminal, otimačina… Onaj ko je zakuvao krvavu čorbu nacionalističku ima kusa iz čorbaluka koji se zove Kosovo. Iskusali su jugoslovenske čorbaluke, ostao im još ovaj. Uostalom oni (nacoši) sve vreme i rade u korist osamostaljenja Kosova. Ima neke pravde. Oni koji su pripremili isprovodili zlo sada redom priznaju svoju krivicu. Ko? Pre svega crveno-crna koalicija: SPS – SRS zamutili tragediju, sada SPS – SNS (krilo SNS), podvijena repa potpisuju menice svoga zlog delanja. Naravno i njihovi slugeranjski sateliti (SPO, LDP, Julinovi "socijalisti", Ljajićeva bratija…), na koje je, sa stanovišta higijene, štetno trošiti makar malo vremena.

  7. A za dr Kostunicu su svi govorili da je neobavesten 2008, pre skoro deset godina kada su svi nasi politicari govorili – Kosovo i EU, dva odvojena procesa- a zvanicnici EU potvrdjivali to. Samo je dr Kostunica rekao da od toga nema nista, i bio je u pravu.

  8. Svi znamo sta znaci "normalizacija odnosa" tj. Da Srbija prizna Kosovo kao nezavisno. I tada ce obe drzave da budu "normalne" drzave. Kosovo priznato od celog sveta, i Srbija da nema teritoriju koja nije pod njenom kontrolom. I obe drzave sa jasno definisanim granicama.

  9. Ova vlast sa AV na čelu (a nama se popeo na glavu) nema strategiju nizašta a kamoli za Kosovo i tamošnje Srbe. Njih interesuje samo pljačka. Ako se Srbi na Kosovu ne opamete i uzmu stvar u svoje ruke i tako zaštite svoje interese u NDKosovo biće obrisani. A Tači zna sve što i Vučić ali se ovaj "naš" ne izjašnjava jer mu se ne uklapa u reklamu … Poruka za "Miodraga iz Peći": Kosovo je itekako sposobno (ima fenomenalne prirodne resurse) za samostalan život. Imalo je sve i u Jugi ali su alavi, neodgovorni rukovodioci sve upropašćavali i na taj način doveli do ovoga danas. Ni sam Srpski živalj nije se ponašao mnogo bolje, uglavnom nisu plaćali ni stanarine ni druge komunalije (pod izgovorom da, kad mogu Šiptari, možemo i mi). A o prodaji zemlje (za ne bitno kolike pare) da ne govorimo, zato sada tamo ima minimalni broj stanovnika naše nacionalnosti. Zato prestanimo sa samolaganjem i zavaravanjem i naterajmo ovu (kriminalnu) vlast da se bori da ti ljudi koji su ostali imaju vrhunska ljudska i sva druga prava a zemlja u kojoj žive neka se zove kako mora.

  10. @ Goli Car. Pun si stereotipa. Ponavljam da R. Kosovo već 18. godina živi od donacija, bez ikakve industrije i osim trgovine svake vrste ničim se ne bave. Ugalj iz Drenice (kojeg ima najviše se može eksplatisati tek za 2-3. milenijuma to čak nije ni treset. Feronikal propada kao onaj u Kavadarcima (MK) a čitamo da su i donacije skresane. Što se tiče dažbina – plaćali su ih i Srbi i Albanci i to redovnije nego Beograđani npr. jer za infostan i el. energiju su ogromni dugovi koji se mere u milionima evra. Te legende su opravdanje što su se sve pare zarađene na KiM slivali u džepove Miloševićevog režima. Ne da nisu uplaćivali u Zdrastveni i fond za PIO nego nisu upisivali ni godine staža tako da moja supruga koja je 10 god. radila u Elektrokosmet nije joj upisan ni dan staža i nije u fond PIO uplaćena ni para. Zato sada oko 50.000 Srba sa KiM prima minimalnu penziju od 13.625 din. a bili su direktori, advokati, lekari i profesori. Što se tiče nekretnina; kvadrat stana se plaća 300-400 evra a ar placa 10.000 evra pa imao kuću od pet spratova svu mermeru. Njive i livade su uzurpirali a da ih obrađuješ ne smeš jer te jednostavno ubiju ili popale letinu. Što se tiče onog resursa oko koga će se najviše lomiti koplja je VODA a nju osim Belog Drima KiM nema. I još nešto; preko 200.000 Srba ima dokumenta R. Kosovo i njh 70.000 prima tzv. Kosovske penzije. I najvažnije, kao što Srbija ne kontroliše KiM južno od reke Ibar tako ni RK ne kontroliše severno od Ibra.

  11. Miodrag iz Peći:

    Što si se bre toliko mamučio u toj analizi? Što, jednostavno nisi napisao da su KS, BJRM i CG Srbija i obuhvatio i više nego što si smislio. Na tvoju žalost, ništa od toga nije ni bilo a pogotovo da će ikada biti. Samo da te još na nešto podsetim: Tih 3% za razvoj Kosova davala je cela Jugoslavija a ne Srbija. Srbija je samo kasirala i tim parama gradila Beograd a i ono malo što se moralo investirati (da se bar nešto vidi) na Kosovu, i to malo je opljačkano sa strane miloševića i načinjena je ogromna ratna šteta koju će Srbija kad tad platiti i to sa debelom lamatama. Takode Srbija će morati da vrati ukradene PIO i druge fondove te pare gradjana ukradenih iz banaka te kapitalne "investicije" iz Kosovskih rudnika za izgradnju Beograda i ostalog dela "prave" (centralne) Srbije. Što se tiče manastira i slično, zna se čiji su bili pre dolazka srba sa Karpata i kako su oni okupirani i demagoško promenjeni.

Ostavite komentar


Politika

Đilas poziva deo opozicije da promeni odluku o izlasku na izbore 10

Đilas poziva deo opozicije da promeni odluku o izlasku na izbore

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je danas da će se uključivanjem predsednika Srbije Aleksandra Vućića u izbornu kampanju za lokalne izbore nakon 16. maja "ponovo voditi funkcionerska kampanja" uz zloupotrebu državnih resursa i medija i pozvao sve koji su se opredelili za učešće na izborima da odustanu od te odluke.

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bilja Krstić, muzičarka

Postoji mnogo razloga i načina da podržimo Danas. Jedan je da postanemo članovi Kluba čitalaca Danasa.