Tadić o krizi u Ukrajini: Srbija ne može da podrži agresiju Rusije 1foto FoNet Aleksandar Barda

Bivši predsednik Srbije i predsednik SDS Boris Tadić kaže da je situacija u Ukrajini opasna i da Srbija treba da ima jasan i rezolutan stav oko agresije Rusije na Ukrajinu.

– Mi ne možemo da podržimo nikakv napad na suverenu državu Ukrjinu. Ne možemo da podržimo priznvanje Donjecka i Lukanjska jer je to suprotno našim intersima oko Kosova, kao što ne možemo da pozdravimo agresiju Rusije. Ako smo osudjivali inveziju na Srbiju sada ne možemo da budemo za invaziju Rusije. Moramo biti izbalansirani – rekao je Tadić gostujući jutros na RTS.

Prema njegovim rečima, Srbija treba da podržimo posredovanje, može da bude i pružalac dobrih usluga i da ima pricipijelnu, čvrstu i mirovnu politiku.

On je ocenio da Rusija ima dvoseklu i kontradiktonu politiku.

– Veliki problem će biti kada EU nastavi pritisak da uvedemo sankcije. Principijelno sam protiv sankcija jer se odražavaju na građane, a ne na režim – naveo je Tadić.

Prema njegovim rečima, ovim dešavanjima su predhodili događaji tokom niza godina.

Jedan od njih je, kao je naveo, taj što je Zapad prekršio sporazum sa onom Jeljcinovom Rusijom da neće biti proširenja NATO na zemlje koje se graniče sa Rusijom.

Osim toga, Tadić je naveo borbu oko cene energenata,gde Rusija i Amerika imaju suprotstavljene interese.

Predsednik SPS i dosadašnji predsednik Skupštine Ivica Dačić je rekao povodom agresije Rusije na Ukrajinu da Srbija ne sme da se pridruži raznim osudama, sankcijama i bilo čemu što bi narušilo njen državni interes.

Sve vesti vezane za krizu na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari