Tadić: Vučić vara narod da vara Zapad i time kupuje vreme kako bi što duže ostao na vlasti 1foto FoNet Zoran Mrđa

„Manevarski prostor Srbije, odnosno Aleksandra Vučića u situaciji kada se o osnovnom tekstu predloga sporazuma Beograda i Prištine, koji je usmeno prihvaćen, neće više pregovarati, je sve manji, upravo zbog Vučića, odnosno naprednjačke vlasti koja je sve vreme, kako i oni sami kažu i hvale se, kupovala vreme“, rekao je u Dnevniku na TV Nova S bivši predsednik Srbije i svojevremeno akter pregovora o Kosovu Boris Tadić.

Nudi „plan o 4 tačke“ za koji smatra da je čak i u ovoj situaciji moguće stvari popraviti u pregovorima o primeni i u aneksima evropskog predloga.

„Kupovina vremena u okolnostima kada je jedna strana slabija samo šteti toj strani i mi smo ponovo došli u situaciju da nemamo valjan odgovor. To je više nego očigledno u ovoj situaciji u kojoj smo se našli nakon što je petorka izašla, nakon oktobra meseca, već u decembru sa predlogom koji imamo na stolu i koji je sada ugledao svetlost dana“, rekao je on, prenosi Nova.rs.

On je ukazao da nekoliko puta ponovljena Vučićev izjava – pustite nas da vrdamo dok možemo jer je to deo politike, je naivna predstava koja je karakteristična i za SPS devedesetih godina, za radikalsku i sada vidimo i naprednjačku vlast,

„Narod plaća vrdanje. Vučić je čak rekao – pustite me da varam moje zapadne saradnike, a u stvari Vučić vara narad da vara Zapad i time kupuje vreme kako bi što duže ostao na vlasti i to je ogroman problem sa kojim se danas suočavamo, a građani plaćaju cenu“, konstatovao je Tadić.

Komentarišući „kupovinu vremena, tu strategiju kojoj se dive svi, takozvane patriotete, analitičari pa i novinari, on je istakao da je suština u tome da kada ste u slabijoj poziciji, a Srbija jeste u toj poziciji, treba da idete sa svojom inicijativom.

To je, kako kaže, bio i njegov razlog što je skraćivao mandat pred kraj 2012. za nekoliko meseci da bi izašao sa ‘planom četiri tačke’ i predupredio nemački plan da u Bundestagu bude doneta odluka o tome da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova.

„To je radio i Zoran Đinđić 2002. godine, odnosno 2003. kada je izašao sa predlogom stranim državnicima da Srbija mora da pređe sa statične pozicije na plan kojim rešava pitanje Kosova da ne bi bio polomljen državni sistem Srbije, ali sa inicijativom koja je bila vise nego konkretna – da odbranimo ono što je naše legitimno na Kosovu.

Objašnjavajući šta se možepopraviti u aneksima Tadić je ukazao da ono što je najapsurdnije u ovoj situaciji jeste da se „Vučić i naprednjaci i kohorte tih analitičara i apologeta ove vlasti sve vreme bore da Srbija dobije ZSO“.

„Mi deset godina imamo situaciju u kojoj se naprednjaci hvale time da su u Briselskom sporazumu postigli ZSO koju Srbi na Kosovu nisu dobili i sad ponovo, u drugom nemačko – francuskom sporazumu ponovo treba da dobijemo ZSO i pravi se veštačka atmosfera da je to neko neverovatno rešenje i postignuće u kome Vučić, kao neverovatan strateg, pred srpskom javnosti ostvaruje pobedu“, naglasio je bivši predsednik Srbije.

Podseća da je Vučiću u trenutku kada se suočio sa ovim predlogom, odnosno pred poslednji razgovor sa Aljbinom Kurtijem, rekao da mora da izađe sa svojom inicijativom i predloži istog trenutka zemljama članicama SB, stalnim i nestalnim, da se ponovo otvori dijalog o statusnom pitanju Kosova u SB UN.

„Vučić to nije uradio, nije imamo nameru, čak se i podsmevao takvom predlogu, a morao je izađe sa kontrainicijativom. Na kraju je dobio situaciju na koju ponovo nema odgovor i sad kao čekamo implementaciju sporazuma u kojoj treba da dobijemo ZSO“, komentarisao je Tadić.

Upitan koja je to kontrainicijativa koju bi Zapad prihvatio, Tadić je dao predlog šta treba učiniti, smatrajući da je čak i u ovoj situaciji moguće stvari popraviti u pregovorima o primeni evropskog predloga i u Aneksima.

„Plan 4 tačke je poslednji plan sa kojim je Srbija izašla pre Zapad a ticala se pune autonomije – sudske, izvršne i zakonodavne vlasti na severu Kosova, personalne autonomije, odnosno ZSO za Srbe koji žive na jugu pokrajine, izvlačenje crkvi i manastira iz jurisdikcije Prištine, i zaštita imovine države Srbije i naših građana na Kosovu i Metohiji“, objasnio je svoj plan Tadić, napominjujući da moramo da razrešimo šta je čije na Kosovu.

„Ako Srbi ne dobiju stvarno institucionalni krov pod kojim mogu da žive na KIM, u tom slučaju srpski narod će polako nestajati sa Kosova“, kategoričan je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari