Tahiri: Ne verujem da bi uskoro mogao da se postigne sporazum između Kosova i Srbije 1Edita Tahiri Foto: wikipedia

Bivša šefica pregovaračkog tima Prištine u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri ne veruje da bi uskoro mogao da se postigne sporazum između Kosova i Srbije i smatra da Kosovo nije spremno za završnu fazu dijaloga, jer nije jedinstveno.

Kosovo nije spremno za završnu fazu, jer nema političkog ili nacionalnog jedinstva u vezi sa platformom za dijalog, rekla je Tahiri, dodajući da bi promena granica mogla da destabilizuje i čitav Balkan.

Bivša ministarka za dijalog je u intervjuu za Kosovapress rekla je da bi Kosovo trebalo da bude jednoglasno kada je reč o dijalogu Kosova i Srbije.

„Moj stav je da se granice ne smeju dirati, s obzirom da svaki dodir granica na Balkanu donosi nestabilnost i domino efekat i drugo, Kosovo je suverena država u ovim granicama, u skladu sa voljom naroda i odlukom Međunarodnog suda pravde“, napomenula je Thiri.

Ona je rekla da svaka izjava o granici štetu Kosovu, između ostalog i zbog procesa poništavanja priznanja.

„Vreme je da se izgradi jedinstveni glas kosovske države za dijalog, odnosno susedstvo sa Srbijom, ali uz obostrano priznavanje, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i da Srbija preuzme odgovornost za rat, štetu, genocid, etničko čišćenje i drugo“, zaključila je Tahiri, preneo je RTK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari