kosovoFoto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Generalni sekretar Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Besnik Tahiri izjavio je danas kako je Ustavni sud utvrdio put kojim treba ići u formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom(ZSO) i da pri tome treba voditi računa o saglasnosti Statuta ZSO sa Ustavom Kosova.

„Sada, kada se sve više govori o osnivanju Asocijacije opština sa srpskom većinom, zemlji su potrebni jasni i jedinstveni politički i javni stavovi. Ovom prilikom delim deset tačaka na koje smatram da je važno obratiti pažnju kada govorimo o ovoj temi“, napisao je Tahiri na Fejsbuku.

„Ustav zemlje garantuje pravo na osnivanje više od jedne Asocijacije; Politički sistem je jednostepen, u dve opštine postoje asimetrične odgovornosti; Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o međuopštinskoj saradnji u suštini regulišu način saradnje opština“, spominje on tri prve tačke.

Kao četvrto, Tahiri ističe kako zakonodavstvo o lokalnoj samoupravi garantuje isključiva prava zajednicama; dok za finansije pravo na finansiranje iz donacija, dok za Zajednicu opština sa srpskom većinom postoji ustavna odluka koja jasno odražava tačke koje su u sukobu i put kojim se treba slediti.

„Nema potrebe za obezvredjivanjem medjunarodnog ugovora, već jasnoćom statuta Asocijacije u skladu sa preporukama Ustavnog suda. Ne bi trebalo da postoji nejasnoća, već milimetarska jasnoća“, kazao je on.

Tahiri je podvukao kako Asocijacija ne može biti struktura iznad komunalne, čak ni jednoetnička, ugrožavajući multietnički karakter Kosova, ne može da podriva ustavnu ulogu i politički sistem vlasti u zemlji.

Zaposleni u strukturama Asocijacije ne mogu biti državni službenici, jer se to onda može smatrati kao upravljačka struktura/poseban nivo, smatra Tahiri.

„Uprkos političkim i ideološkim razlikama, po pitanjima od nacionalnog interesa ne možemo imati razlike, a još manje ravnodušnosti“, zaključio je generalni sekretar ABK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari