Takse su neprijateljska poruka 1Foto: FoNet Aleksandar Levajkovic

Uvođenja i povećanja taksi na proizvode iz Srbije i BiH predstavlja jasno kršenje sporazuma CEFTA i Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji, konstatovano je u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije, kao zaključak jučerašnjeg susreta Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igora Crnadaka.

Na sastanku je, piše u saopštenju, konstatovano da su se sagovornici saglasili da je neophodno da Srbija i Bosne i Hercegovine nastave sa koordinisanim aktivnostima u cilju ukidanja taksi. Dvojica sagovornika pozdravili su, navodi se, izjavu državnog sekretara SAD Majka Pompea u kojoj je pozvao prištinske vlasti da ukinu takse na robu iz Srbije i BiH.

Vučić je rekao da je Srbija opredeljena za dobru i aktivnu saradnju sa susedima, kao i da podržava teritorijalni integritet BiH, uz jasno poštovanje Dejtonskog sporazuma i uvažavanje interesa i integriteta Republike Srpske.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Bosne i Hercegovine, Ivica Dačić i Igor Crnadak, takođe su se susreli danas i na zajedničkoj konferenciji za novinare osudili su odluku vlasti u Prištini da uvede carine na robu iz Srbije i BiH, kao „neprijateljski stav“ Kosova prema te dve zemlje. Dačić je rekao da je dok je ta odluka na snazi besmisleno govoriti o regionalnoj saradnji, ističući da je sa kolegom iz BiH razgovarao, pre svega, o „bezumnim i nerazumnim odlukama prištinskih organa“. „To čak ne može da se definiše kao politička mera, ni kao ekonomska, ovo je jasna poruka da se zauzima neprijateljski stav prema Srbiji i BiH“, rekao je Dačić. Istakao je da je u pitanju flagrantno kršenje sporazuma CEFTA i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Kosova, odnosno da je „vidljiva velikoalbanska politika“.

Šef srpske diplomatije je rekao da je besmisleno dalje govoriti o regionalnoj saradnji budući da ona podrazumeva i zajednički ekonomski prostor. „Ima li to i dalje svrhe?“, upitao je Dačić i dodao da će tražiti da se svi na Zapadnom Balkanu izjasne o poštovanju principa regionalne saradnje.

Crnadak je izjavio da su dominantna tema sastanka sa Dačićem u Beogradu bile carine na robu iz BiH i Srbije. „Takse su neprijateljska poruka“, rekao je Crnadak. Prema njegovim rečima, Srbija i BiH saglasne da su te mere nedopustive, ali neće ići sa kontramerama i „tražiti dodatno pogoršanje atmosfere“. Srbija i BiH nisu podlegle atmosferi i preduzele akciju koja bi situaciju pogoršala, rekao je Crnadak

Dačić i Crnadak su pozdravili izjave iz Brisela i SAD povodom odluke Prištine, ali su naveli da te „izjave nemaju zasad nikakav efekat“. Crnadak je rekao da nije reč o udaru na ekonomiju i spoljnu trgovinu regiona, već nešto mnogo gore jer „se čini kao da iz Prištine žele da naprave nered“. On je dodao da očekuje poruku iz Crne Gore da je odluka prištinskih vlasti neprihvatljiva. Prema njegovim rečima, Srbija i BiH saglasne da su te mere nedopustive, ali neće ići sa kontramerama i „tražiti dodatno pogoršanje atmosfere“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari