Tepić: Ministarka odmara, premijerka ćuti, a građani ne znaju da li je išta preduzeto za bezbedan početak školske godine 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Šefica poslaničke grupe Pravac Evropa i potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić upozorila je večeras da građani, posle tragdije u školi „Vladislav Ribnikar“, a 19 dana uoči početka nove školske godine „ne znaju da li je išta preduzeto za bezbedan početak“ dok se resorna „ministarka odmara, a premijerka ćuti“.

„Ne smemo da zaboravimo da je školska godina naglo prekinuta 6. juna zbog masovnog ubista u OŠ ‘Vladislav Ribnikar’ odnosno, eksplozije nasilja u školama i rizičnih ponašanja učenika. Tri meseca kasnije i niza protesta ‘Srbija protiv nasilja’ koji su preplavili Srbiju, ne znamo ni za jednu konkretnu, novu meru Vlade za bezbedan početak nove školske godine, osim bajki i novih omamljivanja građana raznim obećanjima do 2027.“, rekla je Tepić za Novu S.

Ona je, kako se navodi u saopšštenju SSP, rekla da je ta stranka odmah predlagala plan mera zaštite i ranog prepoznavanja bezbednosnih rizika, fokus na prevenciju i momentalnu eliminaciju nasilja u medijima.

A tu se baš ništa nije promenilo, kao ni nasilja u javnom govoru i sa najviših državnih funkcija, a koje se od tada čak i pojačalo, ocenila je Tepić.

Ona je podsetila i na predloge SSP za poboljšanje materijalnog položaja učitelja i nastavnika i njihovog položaja u društvu, „a ni tu se ništa nije promenilo, osim izbora Slavice Đukić Dejanović za ministarku i koja koja je, nećete verovati, na odmoru do 20. avgusta“.

Marinika Tepić je poručila da je „nužna i analiza svih do sada prijavljenih slučajeva vršnjackog nasilja u školama i provera da li je pravilno reagovano“, uz obavezno donošenje zakona koji će „sprečiti pravljenje kulta ubice i njegovo predstavljanje po internetu društvenim mrežama koje su dostupne deci“.

„Umesto toga, čuli smo jedino da želimo Vučićevu glavu. Sramno, neodgovorno i izuzetno opasno ignorisanje ove, po nama, najvažnije teme u Srbiji“, naglasila je Marinika Teić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari