Tepić: Orlić da objasni zašto je suspendovao rad Skupštine 1foto (BETAPHOTO/MILOš MIŠKOV)

Šefica Poslaničke grupe “Ujedinjeni” i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je danas da se, više od mesec dana od poslednjeg zasedanja Skupštine Srbije, sednice ne zakazuju iz nepoznatog razloga i od predsednika Skupštine zatražila zvanično objašnjenje zbog čega je suspendovao zasedanja parlamenta.

„Da li u vladajućoj koaliciji žele da izbegnu raspravu o Sporazumu sa Aljbinom Kurtijem koji su prihvatili i koji je implementiran u 35. poglavlje pristupnih pregovora Srbije u EU ili je u pitanju neki drugi razlog, svaki od njih je kukavički i nedostojan opravdanja za najviši Dom građana Srbije, zbog čega tražimo da se hitno odblokira rad Skupštine kao najvažnije institucije u državi“, navela je Tepić u pisanoj izjavi.

Tepić je, ističući da su građani birali poslanike da rade i odlučuju o važnim zakonima, ocenila da „skupštinska SNS-SPS-Rasimova SDPS većina očito ne sme ništa bez miga Aleksandra Vučića“.

„Šta drugo sprečava predsednika Skupštine Vladimira Orlića da radi svoj posao“, upitala je Tepić.

Ona je ukazala da „mnogobrojni zakoni izuzetno važni za građane, među kojima i Zakon o Alimentacionom fondu i Roditelj-Negovatelj koji su poslanici naše Poslaničke grupe ‘Ujedinjeni’ uputili u proceduru i koji bi hiljadama majki egzistencijalno pomogli, ostaju po strani zbog arogancije i bahatosti vladajuće većine zabrinute samo za rejting i svoje interesne grupe, a za najranjivije ih briga“.

„Ako ne žele da rade svoj posao, poslanici većine neka vrate mandate i plate građanima. Desetine zakona poslanika opozicije i radnih tela mesecima čekaju nove sednice kako bi bili predloženi za dnevni red, jer svaki narodni poslanik ima nadležnost predlaganja zakona, a ne samo Vlada, kako to vlast pokušava da uspostavi kao praksu, tretirajući narodne poslanike samo kao taster za svoje zakone“, navela je Tepić.

Ona je ocenila da vladajuća koalicija istovremeno ukida „zakonodavnu nadležnost poslanicima opozicije koji upravo na taj način predstavljaju građane koji su ih birali i predlažu i svoja rešenja“.

„Zahtevamo od predsednika Narodne skupštine zvanično objašnjenje zbog čega je suspendovao zasedanja parlamenta, kao i kada će početi sa radom plenumska zasedanja“, naglasila je Tepić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari