Terzić: Ukrajina žrtva zapadne politike, suze nad međunarodnim pravom danas rone oni koji su ga prvi pogazili u slučaju Srbije 1Foto: EPA-EFE/ANDRII NESTERENKO

Istoričar i nekadašnji ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić smatra da je Ukrajina žrtva zapadne politike prema Rusiji i ocenjuje da suze nad međunarodnim pravom danas rone oni koji su ga prvi pogazili u slučaju Srbije.

Nijedan rat nije dobar i uvek sa sobom nosi tragediju, ali se nadam da neće dugo trajati, rekao je Terzić u FoNetovom serijalu razgovora Agreman o spoljnoj politici Srbije.

Prema njegovom mišljenju, NATO i Zapad već godinama žele da pretvore Ukrajinu u instrument za borbu protiv Rusije.

Krajnji cilj strategije NATO prema Rusiji, što bi rekao Bžežinski, jeste da će „Rusija biti normalna, demokratska država kada bude vraćena u granice pre Petra Velikog“, rekao je Terzić i objasnio da to znači da nema izlaska na Crno more ili na Baltik.

Njemu se čini da je glavni cilj korišćenja Ukrajine opkoljavanje i postepeno davljenje Rusije, radi možda neke buduće podele.

Terzić predviđa da će malim državama, uključujući Srbiju, u ovoj situaciji biti veoma teško, jer će biti izložene velikom pritisku da se opredele, ali ne može ni da zamisli da bi se Srbija pridružila „razornim sankcijama“ prema Moskvi.

On je podsetio da ulogu ruske imperije u oslobađanju srpskog naroda, ali i na aktuelne ekonomske i političke odnose, u kojima Rusija tvrdo zastupa teritorijalni integritet Srbije u međunarodnim odnosima.

Tragično je i tužno da jedan narod, jer „Ukrajinci su istorijski deo ruskog naroda, uz svoje posebnosti“, ratuje. Dva slovenska, pravoslavna naroda ratuju, to nije u interesu ni pravoslavnog, slovenskog sveta, pa ni Srbije, predočio je Terzić.

Srbija želi da bude članica Evropske unije (EU), ali ne po svaku cenu, napomenuo je on i obrazložio da nije prirodno da sledimo rusofobnu politiku EU, dok veliki deo Unije podržava nasilno i protivpravno odvojeni deo Srbije.

U celoj situaciji Srbija treba da sledi svoje interese, poručio je Terzić i konstatovao da su najglasniji i da najveće suze nad međunarodnim pravom rone oni koji su ga prvi pogazili.

Podsećajući na NATO bombardovanja Republike Srpske Krajine, Republike Srpske i Jugoslavije, on je precizirao da su zapadne sile prve pogazile međunarodno pravo, iako navodno drže do njega.

„Ja jesam za međunarodno pravo, ali bez dvojnih standarda, koje važi za sve zemlje, uključujući Srbiju“, dodao je bivši ambasador Srbije u Rusiji, uveren da Rusi imaju pozitivniji odnos prema Evropi, nego Evropa prema njihovoj državi.

Nema „evropofobije“ kod Rusa. Kosa mi se diže na glavi kad čujem razorne sankcije, to je anahroni politički instrument, mi smo bili svedoci najužasnijih sankcija, ukazao je Terzić i procenio da će sankcije Rusiji naneti dosta štete.

Batina, međutim,, ima dva kraja i posedice će osetiti i Evropa, napomenuo je on i protumačio da Sjedinjene Države, kao glavne u NATO, koriste Evropu i Ukrajinu u tom obračunu za Rusijom.

Mada priznaje da nije ekonomski stručnjak, Terzić navodi da Rusija, za razliku od Evrope koja neće imati severni tok 1 i 2, ima gasovod Snaga Sibira, kao alternativu prema istoku.

Prema njegovom viđenju, velikom Evropom hodaju mali ljudi i na evropskoj sceni nema mudrih državnika da je učine kontinentom mira, saranje i prožimanja.

Nama je potrebna Evropa bez ratova, naglasio je on, u nadi da će biti mudrih, razumnih glava da sednu za sto i nađu neka diplomatska rešenja.

Posle svega što se desilo, međunarodni poredak neće biti isti kao pre neki dan, zaključio je Terzić.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari