Tirana: Albanija i Kosovo da dele odgovornost za pretvaranje granica između dve države u formalne 1Foto: EPA-EFE/Malton DIBRA

Predsednica Skupštine Albanije Lindita Nikola ocenila je danas da ta zemlja i Kosovo treba da dele odgovornost za transformaciju državnih granica između dve zemlje u formalne.

Ona je u Tirani, na otvaranju zajedničke sednice albanskog i kosovskog parlamenta povodom 110 godina od proglašenja nezavisnosti Albanije, ocenila da je okupljanje svih Albanaca u jednoj skupštini nekada „delovalo kao san“.

„Danas su Albanija i Kosovo dve nezavisne države. Ono što se dogodilo 28. novembra nije bilo sve što su Albanci želeli, već kamen temeljac na kome će se graditi budućnost. Albanci su postali dostojni građani civilizacije kojoj pripadaju“, rekla je predsednica Skupštine Albanije.

Ocenila je da su izazovi u 21. veku zajednički svim Albancima.

„Danas je Albanija članica NATO i otvorila je pregovore za članstvo u EU. U ovim decenijama smo bili odvojeni zidom, ali smo jedno drugo imali u centru naše svesti. Razbijamo sujeverja i predrasude. Naše države, društva i resursi su komplementarni. Ekonomski i kulturni razvoj pomaže razvoju drugih oblasti“, kazala je ona.

Dodala je „ta svest“ nije suprotna nijednoj drugoj zajednici u regionu i Evropi.

„Albanija i Kosovo moraju da dele odgovornost za transformaciju državnih granica između dve zemlje u formalne. Za to su zaslužne naše dve skupštine. Albanci, potomci Majke Tereze, znaće kako da urade najbolje. Neka Bog blagoslovi albanski narod“, navela je Nikola.

Predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca ocenio je da je 28. novembar praznik „ne samo Albanije već i Kosova“.

„Najvažniji dan našeg naroda podstakao nas je da se okupimo u Tirani, pozdravimo sve Albance gde god da su, u Albaniji, na Kosovu, u Makedoniji, Crnoj Gori, Bujanovcu, Preševu i Medveđi, ali i u Grčkoj, Italiji i SAD“, kazao je Konjufca.

Dodao je da 28. novembar nosi sve zajedničke težnje, ima neophodnu simboliku da zadrži najdragocenije uspomene Albanaca, i naveo da je na taj datum rođen „veliki albanski heroj Adem Jašari, koji se sa svojim rođacima u Prekazu žrtvovao u borbi za slobodu“.

„Slavni rat našeg naroda uklonio je okupatora i otvorio put proglašenju nezavisnosti“, rekao je Konjufca.

On je optužio Srbiju da nastoji da „destabilizuje Kosovo i podeli ga“.

„Jedina evropska zemlja koja ostaje povezana sa Rusijom je Srbija, koja nastoji da destabilizuje Kosovo i podeli ga. Srbija se protiv nas bori iznutra i spolja i što smo bliži jedni drugima, lakše ćemo štititi nacionalne interese“, kazao je Konjufca.

Svečana sednica nastavljena je izlaganjima šefova poslaničkih grupa u skupštinama Albanije i Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari