Todorović Štiplija: Ako Srbija otkaže Evroprajd, nema ništa od evropskih integracija 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Kroz Beograd i region defilovali su izaslanici za Zapadni Balkan, od učestalih Lajčaka i Eskobara, pa preko britanskog izaslanika. A juče je i vlada Slovenije imenovala svog izaslanika. Razlog – zategnutosti oko održavanja Evroprajda, za koji je Srbija svojevremeno konkurisala i dobila domaćinstvo za ovu godinu, a sada ga otkazuje. Mnogi sve dovode u vezu sa pregovorima o Kosovu, a o ovome je u „Pregledu dana“ govorio Nemanja Todorović Štiplija, direktor Centra savremene politike i portala European Western Balkans.

„Po prvi put imamo jako brzo donošenje sporazuma sa Kosovom u jednom kritičnom trenutku kada se najavljivalo sve što će biti nakon 1. septembra. Mislim da to nije kraj ovog procesa i da je interesovanje zapada za Balkan došao u trenutku invazije Rusije na Ukrajinu i da ovaj region, koji je podložan ruskom uticaju i gde postoji opasnost da se preliju tenzije, bude sprečen što pre“, kaže Štiplija.

On kaže i da ne vidi šta je dobijeno dogovorom o ličnim kartama, ali veruje da ćemo doći do nekih dogovora gde ćemo nešto ostvariti.

„Ovo je prvi put da je Beograd posle petnaest godina pristao da prizna dokumente Republike Kosovo uz obaveštenje na administrativnim prelazima. To je možda i najbolji način, neka kreativna rešenja koja će odgovarati za obe strane. Verujem da će i kod tablica, koje očekujemo kao naredni sporazum, da će biti nešto kreativno. Već se priča o nekim statusno neutralnim tablicama koje će izdati Srbija i za narod Kosova ovakvi sporazumi su jako značajni“, navodi Štiplija.

Štiplija kaže da se kod Evroprajda radi o borbi za poštovanje naših institucija i prava, a da je stvoren narativ da se nama to nameće sa strane.

„Kao da su ljudi iz LGBT zajednice neko strano telo koje je tu ubačeno, a ovde se radi o građanima Srbije koji žele da imaju pristup pravima koja im fale u ovom trenutku. A to se radi kroz institucije Republike Srbije, Ustav, zakone i odluke Ustavnog suda“, kaže Štiplija, za Novu S.

On kaže i da mu deluje da zapad na otkazivanje Evroprajda neće progledati kroz prste.

„Da li je naša vlast odustala od evrointegracij – to je pitanje za milion evra. Jedan od indikatora u poglavlju 23 je održavanje skupova i njihova zabrana. Ako Evroprajd bude zabranjen, od evropskih integracija nema ništa“, zaključuje Štiplija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari