Tomas Šib: Veoma smo skeptični prema promenama granica

Novoimenovani ambasador Nemačke u Srbiji govori za Danas u prvom obraćanju srpskim medijima o Kosovu i EU integraciji Beograda

Ostavite komentar


  1. Muka mi je vise od ovog nemackog licemerja. Pokusaj instaliranja „drzave kosova“ je upravo primer za vrlo drasticno menjanje granica po etnickoj liniji. Mnogo drasticniji primer od par opstina kao u slucaju severa Kosova. Nemacka je jdan od najagresivnijih u menjanju granica Srbije te je tragikomicno ovo izigravanje „zabrinutosti“ u vezi promena granica od strane te iste Nemacke.
    Srbija NIKADA nije bila niti je i sada u sukobu sa Kosovom te samim tim nema sta Srbija da se miri sa Kosovom. Srbija je u sukobu sa Albancima i nihovim sponzorima u vezi teritorije Kosova. Albanci nisu isto sto i Kosovo, niti su Nemci vlasnici Kosova i to bi i ovaj ambasador trebao da ukapira. I jos nesto, bilo bi sjajno da nam ovaj najnoviji nemacki ambasador objasni odakle ta fiksacija Nemaca Kosovom i ta opsesivna poreba da otcepe Kosovo od Srbije. Nakon prvog, neuspesnog, nemackoj pokusaja albanizacije Kosova pod vodjstvom Hitlera, ovo je drugi pokusaj, nadajmo se isto neuspesan.

  2. Kakva korekcija? Bila etnička granica ili ne, svi smo ovde predmet manipulacije jako, jako loše kleptokratske vlasti i svjetskih sila. Kad smo kod podjele da li neko Srbe iz Preševa, Medveđe i Bujanovca gde bi oni sa žive?? Šta će sa njima Vožd kada krenu da se iseljavaju? Katastrofa. Nemačka vidi da su Bosna, Srbija (sa i bez Kosova), Makedonija, Crna Gora i ovo nedefinisano Kosovo, multietničke. Realno bi i bilo najbolje da tako i ostane…ali svaka manjina na ovim prostorima predstavlja potencijalni izvor sukoba, nestabilnosti i predmet manipulacije velikih i moćnih…možda im zato i smeta da svako ima svoj geto? Bilo kakva korekcija granica sa Preševom na Kosovu je za Srbiju pucanje samoj sebi u nogu. Vučić može to da prikaže kao neku pobedu, za njegove glasače, ako Mitrovica propadne nama ali je to u suštini ogromna strateška greška!!!

  3. Srbija može pristupiti EU tek nakon što su rešeni odnosi sa Kosovom.Kad ovo čuju u Proištini, namerno neće da se dogovore

  4. Kako se niko nije bunio protiv promene granica na Balkanu 2008. kada je proglašena nelegalna, jednostrana nezavisnost Kosova? Tada su se mnoge države utrkivale u tome ko će pre da prizna Kosovo. Zar time nisu jasno poručili da su za korekciju granica???

Ostavite komentar


Politika

Srpska lista sa predstavnicima EU: Deo problema na Kosovu bio bi rešen formiranjem ZSO 10

Srpska lista sa predstavnicima EU: Deo problema na Kosovu bio bi rešen formiranjem ZSO

Delegacija Srpske liste na čelu sa predsednikom stranke Zlatanom Elekom razgovarala je danas sa predstavnicima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova o političko-bezbednosnoj situaciju na Kosovu i položaju srpskog naroda na tim prostorima, i tom prilikom poručila da bi se jedan deo problema na terenu rešio ukoliko bi Priština pihvatila obavezu da formira ZSO, prenosi Kosovo Online. 

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.