Tomas Vajc: Evropski Zeleni sa radošću dočekali vest o viznoj liberalizaciji za Kosovo 1Toms Vajc Foto: Aleksandra Popović

Tomas Vajc (Thomas Waitz), poslanik Zelenih u Evropskom parlamentu i kopredsedavajući Evropske zelene partije, prokomentarisao je da je danas zbog odluke EP o viznoj liberalizaciji za Kosovo, dan radosti.

„Danas je dan radosti za Kosovo i njegove građane. Nakon godina blokade u Savetu, Evropski parlament konačno odobrava liberalizaciju viznog režima za najmlađe u Evropi zemlja danas. Ovaj korak na putu Kosova ka EU je odavno zakasnio. Zeleni se za to zalažu godinama i nastaviće da podržavaju put Kosova u EU“, navodi se u kratkom komentaru Tomasa Vajca.

Evropski Zeleni snažno su podržavali viznu liberalizaciju za Kosovo, uključujući i Vajcovu prethodnicu u Evropskom parlamentu iz austrijskih Zelenih Urliku Lunaček, koja je bila i izvestiteljka EP (tu funkciju sada obavlja Viola fon Kramon, prim. nov.).

Tomas Vajc, je prethodnih godina inače, više puta bio u poseti Srbiji, kao gost partije Nebojše Zelenovića i pokreta Ne davimo Beograd.

U februaru prošle godine Tomas Vajc je izjavio da je organizacija Savez 90/Zelenih Srbije „pokušao da otme identitet nemačkih zelenih“ zbog čega se razmatra podnošenje tužbe zbog zloupotrebe vizuelnog identiteta.

„Nemamo sa njima nikakve veze, ne možemo da sprečimo da se neko javno zove zelenim, ali možemo javno da kažemo ko su naši saveznici – to je Ne davimo Beograd“, kazao je Vajc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari