Za učešće na kosovskim parlamentarnim i lokalnim izborima zakazanim za 17. novembar prijavilo se 29 političkih partija i građanskih inicijativa, potvrdio je juče načelnik Sekretarijata Centralne izborne komisije Kosova Mazlum Baraljiu. Baraljiu je u izjavi za Betu naglasio da su do 17 sati, kada je istekao rok za podnošenje prijava, liste podneli predstavnici svih nacionalnosti koje žive na Kosovu, ali nije mogao da precizira koliko je srpskih lista.

Za učešće na kosovskim parlamentarnim i lokalnim izborima zakazanim za 17. novembar prijavilo se 29 političkih partija i građanskih inicijativa, potvrdio je juče načelnik Sekretarijata Centralne izborne komisije Kosova Mazlum Baraljiu. Baraljiu je u izjavi za Betu naglasio da su do 17 sati, kada je istekao rok za podnošenje prijava, liste podneli predstavnici svih nacionalnosti koje žive na Kosovu, ali nije mogao da precizira koliko je srpskih lista.
Prema poslednjim raspoloživim podacima, kosovski Srbi predali su četiri liste za učešće na izborima. To su učinili Savez nezavisnih socijaldemokrata Kosova i Metohije i tri građanske inicijative – Multietnički savet Plemetina, Pokret za Kosovo i Metohiju i Građanska inicajtiva za Novo Brdo.

Velika konkurencija za mesto gradonačelnika Prištine

Koha ditore javlja da je najveći problem Demokratske lige Kosova (LDK) izbor kandidata za mesto gradonačelnika Prištine. Kako piše Ekspres, sadašnji gradonačelnik Ismet Bećiri je pobedio u trci za ponovno kandidovanje „u kontradiktornoj atmosferi u vođstvu LDK“. Ekspres tvrdi, takođe, da je LDK rešio da, zbog rivalskih stranaka, još ne saopšti odluku. Vrh Demokratske partije Kosova (PDK) čekao je do utorka u ponoć da se šef stranke Hašim Tači vrati iz Brisela i sastavi zvaničnu listu kandidata, javlja Koha ditore. Reformistička stranka Kosova (ORA) je sastavila zvaničnu listu, ali je još nije objavila, ali kako prenosi Zeri, zamenik šefa stranke Ilber Hisa biće kandidat te stranke za mesto gradonačelnika Prištine. Kandidat za gradonačelnika Prištine Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Genc Meraku već je započeo izbornu kampanju.

Rok za prijave za učešće na kosovskim izborima, koji je istekao juče u 17.00 sati, neće biti produžen čak ni nakon eventualnog pozitivnog stava Beograda, izjavio je juče portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko. Krajnji rok je već dva puta produžavan i bilo kakvo naknadno produžavanje roka ne dolazi u obzir, rekao je Ivanko na konferenciji za novinare i upozorio da neće biti prihvaćena dodatna lista političkih partija, predata nakon eventualnog pozitivnog stava Beograda. Ivanko je rekao da je „specijalni predstavnik generalnog sekretara podsetio sve političke partije da tehnički razlozi ne bi trebalo da budu preduslov za neučestvovanje na izborima“. Dodao je da se to odnosi na sve političke organizacije, uključujući i one koje predstavljaju kosovske Srbe.

TADIĆ: Nemam prava da pozovem Srbe da izađu na izbore

Lisabon – Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče da „nema prava“ da pozove kosovske Srbe da izađu na predstojeće izbore na Kosovu. „Pre nekoliko godina pozvao sam Srbe da učestvuju na kosovskim izborima, uz jasne uslove da se ispune sva prava u kontekstu decentralizacije, zdravstva, policije, sudstva, prosvete, bezbednosti. Nažalost nijedan od tih uslova nije ispunjen i ja danas nemam prava da pozovem kosovske Srbe da izađu na pokrajinske izbore“, rekao je Tadić novinarima u Lisabonu gde boravi u zvaničnoj poseti. U vezi s lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji, Tadić je rekao da će „predsednik Srbije i Vlada Srbije u narednim danima, posle ozbiljne analize situacije, doneti odluku šta će preporučiti kosovskim Srbima“.

Portparol OEBS-a Florans Maršal rekla je da će glasanje biti omogućeno i van teritorije Kosova ne precizirajući u kojim gradovima će biti otvorena biračka mesta.
Samostalna liberalna stranka predala je juče u Prištini kandidaturu za učešće na parlamentarnim i lokalnim izborima na Kosovu. Generalni sekretar ove stranke Petar Miletić rekao je FONETU da je ova stranka predala liste za osam opština.
– Podneli smo liste za učešće na lokalnim izborima u opštinama Štrpce, Gnjilane, Kosovska Vitina, Priština, Lipljan, Kosovo Polje i Peć – precizirao je Miletić. SLS je prva stranka koja deluje među kosovskim Srbima registrovana posle rata 1999.
Lider Srpskog pokreta otpora Momčilo Trajković izjavio je juče FONETU da je njegova stranka odlučila da sačeka stav Beograda u vezi sa učešćem Srba na kosovskim izborima. Trajković je upozorio da je u interesu Srba da na izbore izađu s jednom, ili eventualno dve liste i da nije dobro da se izlazi pojedinačno s više lista.
– Pozivam Koštunicu i Tadića da ne ćute, da izađu i kažu Srbima na Kosovu šta im je činiti. Oni su preuzeli na sebe odgovornost da odlučuju o životu Srba na Kosovu i oni moraju i sad da odluče. Ako Beograd ćuti, to je izdaja Srba na Kosovu – rekao je Trajković. On je podsetuo da su izdajnicima proglašavani Srbi s Kosova koji su 2001. bili protiv učešća na izborima, kao i oni koji su 2004. učestvovali na izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari