Trajković: Izlazimo da osvojimo neko mesto 1Rada Trajković Foto: N1 (Arhiva)

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je danas da koalicija srpskih stranaka „Sloboda“ računa da osvoji neko poslaničko mesto u kosovskom parlamentu na izborima 6. oktobra, a da izlazak GI SDP na izbore zajedno sa Srpskom listom „umnogome menja političku scenu zato što je zloupotrebljeno ime Olivera Ivanovića“.

Trajković je u izjavi za portal Kosovo Online rekla da izlazi na izbore zajedno sa dve stranke i nekoliko građanskih inicijativa, da je dogovor da se zovu „Sloboda“ jer to simboliše potrebu za slobodom ili oslobađanjem od svega onoga što je realnost u kojoj žive Srbi na prostoru Kosova i Metohije.

Nornmalno da je cilj izlaska na izbore da osvojimo neko poslaničko mesto. Prosto zato da bi i Srbi mogli da dobiju priliku i šansu da progovore“, rekla je Trajković i dodala da žele da deluju opoziciono u odnosu na Srpsku listu kada su u pitanju neki srpski interesi, a takođe i u odnosu na ono što se do sada prećutkivalo, a to je rukovođenje iz Beograda.

Ocenila je da nastupanje GI SDP na listi sa Srpskom listom „umnogome menja političku sliku zato što je zloupotrebljeno ime Olivera Ivanovića“, uz komentar da je očigledno da je to samo jedna osoba koja je preuzela Ivanovićevu Inicijativu nakon ubistva.

„Normalno da nam je žao zbog toga zato jer se time ne postiže jedinstvo Srba, a glavni je cilj bio zatvoriti prostorije iz kojih je radio i bavio se politikom, zatvoriti kuću iz koje je otišao na poslednji put, gde smo se okupljali i gde nam je bilo polazište nečega što je bilo političko promovisanje neslaganja sa Srpskom listom i njenim funkcionisanjem na prostoru Kosova i Metohije“, navela je Trajković.

Ona je rekla i da joj je žao što je sve to na taj način zloupotrebljeno „i s obzirom da je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, osumnjičen za učestvovanje u ubistvu Ivanovića“. Trajković je podsetila da je Srpska lista bila protivnik Olivera Ivanovića.

Ulica kojoj je dato ime ubijenog predsednika Inicijative prenatrpana je đubrištem iako je gradonačelnik Goran Rakić obećao da će ona biti dovedena u red, navela je ona.

Trajković smatra da će se albanska poltička scena u Prištini promeniti i da joj je prioritet borba protiv korupcije koja odnosi stanovništvo sa Kosova, jer se sve više Alabanaca odriče i državljanstva i života na tom prostoru i traži način da pobegne.

„Taj proces je živ i žele da pronađu odgovor pre svega na ta pitanja. Drugo važno za njih je da dve trećine mesta u parlamentu osvoje partije koje za cilj imaju da se bore protiv podele i time se ograde od individulanih projekata koje je forsirao Hašim Tači kao predsednik Kosova“, navela je Trajković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari