Rada Trajkovićfoto FoNet Milica Vučković

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije Rada Trajković ocenila je u Novom danu TV N1 da je međunarodna zajednica žrtvovala demokratiju u Srbiji zarad dijaloga na Kosovu, te da je predsednik Aleksandar Vučić „ucenjen čovek“ od koga međunarodna zajednica očekuje da potpiše ono što je obećao.

Trajković je mišljenja da su i nedavni potpisi premijerke Ane Brnabić na tri sporazuma u okviru Berinskog procesa problemačtični, jer se Kosovo u okviru te inicijative tretira kao nezavisna država.

„Suštinski je kao premijerka napravila jedan veliki državni problem. Znamo da se gospodin Vučić nije pojavio u Berlinu, njegove izjave koje čujemo (da je otkazao sve posete inostranstvu), mislim da je on vrlo ucenjen čovek i on prosto ne može da se pojavi sada na tim zvaničnim susretima, jer ga očekuje ono što svi znamo – njegova obećanja i potpisi koje međunarodna zajednica baš ne prašta“, rekla je Trajković.

Podjedanko problematičan je, prema njenim rečima, i premijer Kosova Aljbin Kurti za kog je rekla da „vodi jedan institucionalni rat protiv Srba“ kojima oduzima prava.

„Neodobravanjem Srbima da izađu na glasanje, pa onda oduzimajući nam pravo da izađemo na referendum, pa oduzimajući nam prava koja se tiču upotrebe srpskog jezika, u ministarstvima je počelo da se ukida prevođenje na srpski jezik, i tako iz dana u dan“, podsetila je Trajković.

Dodala je i kako je atmosfera na Kosovu podseća na početke Slobodana Miloševića kada su južnoj pokrajini oduzmane nadležnosti i prava, čime su Albanci gurnuti u izolaciju i paralelizam, što je na kraju rezultiralo pojavom boraca OVK.

„Sve ono što se sada dešava u dobroj meri podseća na nešto što sluti da će se na Kosovu desiti nešto loše. Žrtva će biti oni nevini, a razlog bizaran – tablice“, konstatovala je gošća Novog dana.

„Vide se naoružani ljudi na severu, stanje je toliko ozbiljno… Prosto, mi iz ove perspektive mislimo sve je farsa, ali kada na jedan prostor ubacite neke paramilitarne organizacije, kada ubacujete oružje unutra, ne znam da li će se tako lako sve to izvlačiti van Kosova, ali mislim da je situacija mnogo ozbiljnija nego što možemo da pretpostavimo“, upozorila je ona.

Iz svega, međutim, zaključuje da je moguće da postoji, kako je rekla, tajni dogovor Vučića i Kurtija o rušenju Briselskog sporazuma.

„Odgovara im poništavanje Briselskog sporazuma i mislim da je to jedna realnost. Sada se, kao novo, govori o nemačko-francuskoj inicijativi“, rekla je Trajković, ali i dodala kako ne veruje da će ta inicijativa uroditi plodom, jer je neće prihvatiti ni Beograd ni Priština.

Mišljenja je i da je rat u Ukrajini preokupirao međunarodnu zajednicu drugim problemima, tako da je dijalog o Kosovu u ovom trenutku ipak negde na periferiji.

Trajković je rekla i da više ne prijavljuje pretnje i pritiske koje dobija otkad je progovorila da je Oliveru Ivanoviću pretila opasnost od kriminalne grupe sa severa Kosova.

„Kome da prijavim“, upitala je Trajković ističući da državne institucije kojima bi trebalo da se obrati, istovremeno promovišu Milana Radoičića koji se na Kosovu dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića.

„Ako ga vidite (Radoilića) u zakonodavnom telu da prati Skupštinu i kontroliše poslanike, neke poslanike da mu se zahvaljjuju, shvatite da ste vi u stvari usamljeni. Te insticije koje treba da vas zaštite profiliši ga na najbizarniji način“, istakla je.

Dodala je i kako veruje da joj je bezbednost ugrožena i podsetila da je morala da napusti Gračanicu i Kosovo zbog pritisaka koje je trpela.

Trajković je rekla i da je od nekih institucija sa Kosova dobila ponudu da joj pruže podršku, ali da nema poverenja ni u Prištinu, naročito imajući u vidu kako se odvija sudski proces za ubistvo Ivanovića.

„Pa i dokument o mom svedočenju je nešto što je zabranjeno u predistražnom postpuku, ali on (predsednik Vučić) ga je ipak dobio i to govori o tajnim vezama Beograda i Prištine, i to je ono što vas čini nesigurnim i sa jedne i sa druge strane“, zaključila je Trajković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari