Trajković o ulasku u Kurtijevu vladu: Cilj je da se sazna o čemu se razgovara u dijalogu Beograda i Prištine 1foto FoNet Milica Vučković

Rada Trajković, koja je izabrana za savetnika novog ministra za zajednice u Vladi Kosova Nenada Rašića, rekla je za N1 da njeno i Rašićevo angažovanje u vladi Aljbina Kurtija ima za cilj da se sazna o čemu se razgovara u dijalogu Beograda i Prištine. Ona je ponovila da je to početak oduzimanja potpune kontrole Aleksandra Vučića nad Srbima na Kosovu i Metohiji i da je to za nju najveći uspeh.

„Samo naše angažovanje u vladi Kurtija ima za cilj da se sazna i o čemu se razgovara, s obzirom da je to potpuno zatvorena tema ne samo za javnost Srbije nego i za one kojih se to direktono tiče, to su Srbi sa Kosova i Metohije. Srpska lista je bila zadovoljna time šta predsednik kaže i šta predsednik zna“, kazala je Trajković u emisiji „Iza vesti“.

Komentarišući Vučićev današnji sastanak sa Miroslavom Lajčakom, ona je kazala da može samo da pretpostavi o čemu su razgovarali – o Vučićevom ponašanju posle izbora Rašića za ministra i insistiranju da je taj izbor nelegitiman i nelegalan.

Na optužbe da izbor Rašića za ministra, pa i nje za savetnicu, nije po ustavu Kosova, gošća Iza vesti odgovara da misli da jeste po ustavu i da Kurti kao premijer ima pravo da zameni ministre u vladi.

Ona odbacuje i optužbe da Rašić nema legitimitet, navodeći da je u ovakvoj situaciji pitanje legitimiteta manje bitno.

„Sve ja to razumem i sve ja to shvatam. Ali u momentu kada imate ovakvu krizu da li mislite da je toliko važan legitimitet. Za mene kao savetnika to nije prioritet. Imate ljude koji su savetnici Vučiću, kao što je Bler, oni nemaju nikakav legitimitet i nisu išli na izbore. Nekada legitimitet koji je stečen na način na koji je stekla Srpska lista je vrlo problematičan“, ocenila je Trajković.

Upitana zašto je prihvatila da bude savetnica u kosovskoj vladi, ona ističe da misli da je ovo presudan momenat.

„Vidim da se situacija vrlo komplikuje i da možda mogu da imam uvid u ono što će se dešavati. Da ne bude ili da ne liči na ono što se desilo Srbima u Krajini…“, kazala je Trajković.

Komentarišući svoju raniju izjavu da je jedan od njenih prioriteta da se razbije monopol Srpske liste, ona objašnjava da Srpska lista svoju moć ne crpi iz naroda i birača, već da njena moć dolazi od predsednika Vučića.

„Srpska lista sprovodi sve što Vučić kaže. Deo moći Vučića na Kosovu je našim izborem delom promenjena. Neće više moći da donosi odluke, a da nam niko ništa ne kaže“, istakla je sagovornica N1.

Kaže da je ideja da se ojača srpska zajednica južno od Ibra i ističe da kosovski premijer „najdirektnije ugrožava enkalve“.

„A tada ugrožava i kulturnu baštinu. I Gračanicu, i Dečane, i Pećku patrijaršiju i Bogorodicu ljevišku. I na taj način vrši pritisak na iseljavanje Srba i ostanak naše kulturne baštine bez građana srpske nacionalnosti, koji su inače vernici naše crkve“, objašnjava gošća „Iza vesti“.

Upitana da li su ona i Rašić upali u lični sukob Vučića i Kurtija, sagovornica N1 to negira i ponavlja da su njena želja i cilj da se smanji uticaj Vučića na nekom prostoru, koliko god da su to njene mogućnosti.

„Rašić mi je kazao da je preko 50 poziva telefonskih Srba koji se javljaju, koji ranije nisu smeli. Buđenje naroda na terenu je već osetljivo. Bude se ljudi i na severu. Nema drugog puta osim ovog koji je vrlo težak. Zar mislite da je meni lako da trpim uvrede, etiketiranje najstrašnije, čak i postavljanje kao mete“, upitala je Trajković.

Upitana za nemačko-francuski predlog, kaže da misli da je on „na nekom nivou prihvaćen uz određene izmene“.

„Ne nosi konačno rešenje, nosi jedan nivo rešenja i mislim da ga ja Vučić prihvatio. To podrazumeva realizaciju suštinski Briselkog sporazuma. Da evropske institucije budu dostupne Kosovu. On je prepoznao Kosovo kao poseban entitet“, istakla je Trajković.

Kada su u pitanju vanredni lokalni izbori na severu Kosova, rekla je da bi za nju bilo degutantno da se ti izbori održe ako u Severnoj Mitrovici nema nijednog Srbina kao kandidata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari