Tribina “RAT i ‘BRAT’ – Koja je Tvoja crvena linija?” danas u Novom Sadu 1Foto: Novi optimizam

Pokret Novi Optimizam i Građanske inicijative organizuju tribinu “RAT i ‘BRAT’ – Koja je Tvoja crvena linija?” kojom obeležavaju 9. maj, Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom.

Razgovor će biti održan u Novom Sadu u sali Radničkog Doma „Svetozar Marković“ (Bulevar Mihajla Pupina 24) u 18 časova.

U razgovoru učestvuju: reditelj i profesor Stevan Filipović; politikolog, profesor i aktivista Radivoje Jovović; novinar i publicista Boris Varga; pozorišni kritičar, teatrolog i profesor Ivan Medenica; sociološkinja i profesorka u gimnaziji Marija Vasić; novinar i predsedink NUNS-a Željko Bodrožić; advokat Vladimir Beljanski;
Razgovor moderira novinarka Marina Fratucan.

Kako navode u saopštenju, pre početka tribine okupljenima će se obratiti Marko Martinjuk, zamenik Ambasadora Ukrajine, Peter Nikitin, predstavnik ruske dijaspore i član neformalne grupe „Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata“, Maja Stojanović, direktorka Građanskih inicijativa i Branislav Guta Grubački, osnivač Novog Optimizma.

– Rat trenutno bukti u Ukrajini, rat koji je nametnula Rusija napavši vojno susednu zemlju, sa očiglednim ciljem da je pokori ili bar da joj otme deo teritorije.
Ispunjeni su uslovi da blazirana evropska (uključujući i srpsku) javnost prosto zaključi kako je rat loš, kako su užasi suviše teški za gledanje i kako ga treba osuditi. Ali, veoma rado izbegavana činjenica je da samo Rusija može da zaustavi ovaj rat i to iz prostog razloga – jedino je ona odgovorna za početak rata, navode organizatori.

Kako kažu, borbom protiv Putinove agresije, Ukrajina danas brani sve vrednosti na kojima počiva moderna, demokratska država.

– Brani slobodu, demokratiju, vladavinu prava. Brani i antifašizam koji ne pripada nijednoj naciji, već samo i isključivo antifašistima – juče Rusima i Ukrajincima u slavnoj Crvenoj Armiji, danas Ukrajincima koji pružaju otpor ruskoj agresiji.

Organizatori napominju da ništa ne bi smelo da spreči Zapad da žrtvuje bar deo svog komfora i da prestane da finansira Putinov rat kroz kupovinu ruskog gasa.

– Za razliku od besmislenih sankcija sportistima ili umetnicima, ovo bi donelo konkretnu korist i pomoglo bi Ukrajini. A pomoglo bi i svima nama kroz poruku da, čak i u ovom ciničnom i moralno devastiranom svetu, još uvek postoje neke vrednosti koje ne smemo da izgubimo inače smo sve izgubili. U ime tih vrednosti slavimo Ukrajinu 9. maja, jer je zaslužila. Hvala joj, zaključili su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari