Tribina: Rat u Ukrajini nije promenio javno mnjenje u Srbiji 1Foto: FoNet/Ana Paunković

Viša istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Maja Bjeloš izjavila je danas na tribini „Proruski sentimenti – iskrivljeno ogledalo srpske spoljne politike“ da rat u Ukrajini nije promenio javno mnjenje u Srbiji kada je reč o spoljnoj politici i velikim silama i najveći broj građana kao prijatelja vidi Rusiju.

Bjeloš je rekla da građani na drugo mesto stavljaju Kinu, a na treće Evropsku uniju (EU).

Ona je rekla da srpska javnost ekstremno pozitivno vidi Rusiju – dve trećine građana je tako vidi, dok smatra da se EU vodi spostvenim interesima u Srbiji.

Kako je ocenila, to je eho političkih poruka koje se prenose kroz medije i dodala da mnogo zavisi od toga koje medije građani prate, te da oni koji prate Radio-televiziju Srbije smatraju da je za to što Srbija nije u EU odgovoran nedostatak volje u Briselu ili nerešeno pitanje Kosova, dok gledaoci N1 smatraju da je za to odgovoran nedostatak vladavine prava i sprovođenja reformi.

Kada je reč o ratu u Ukrajini, Bjeloš je rekla da gledaoci N1 kao glavnog krivca za rat vide Rusiju, a gledaoci RTS i Pink zapad.

Viši istraživač BCBP Vuk Vuksanović ukazao je da Rusija kao instrumente moći koristi energetiku, kosovsko pitanja i meku moć, koja se ne ogleda u medijskoj propagandi kroz Raša tudej ili Sputnjik, već kroz veliku popularnost Rusije u Srbiji, kao i da je Rusija popularna zbog „onoga što nije“, odnosno kao suprotnost zapadu.

On je ocenio i da će energetika kao instrument za uticaj Rusije oslabiti, dok će kosovsko pitanje ostati jak instrument.

Vuksanović je istakao da velike pohvale na račun Rusije u Srbiji, koje dolaze iz medija, utiču na stvaranje nerealne slike o toj zemlji.

Saradnik Karnegi zadužbine za međunarodni mir Maksim Samorukov ocenio je da većina ljudi u Srbiji smatra da ih zapad ne tretira na fer način i Rusiju vide kao kontrateg zapadu.

Nezavisna analitičarka za Jugoistočnu Evropu Johana Daimel rekla je da će rat unazaditi Rusiju i da je pogrešno kladiti se na Rusiju u ovom ratu, u kojem, prema njenim rečima, „Ukrajina brani demokratiju“.

Ona je govorila i o pitanju Kosova te rekla da su tenzije na Kosovu neprihvatljive i da predstavljaju dimnu zavesu za veliku kupovinu naoružanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari