Tripić: Izgledna pobeda nad Vučićevim režimom 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Iz sastava nove vlade vidim da je to Vučićeva vlada i da predsednica Vlade nije ni pokušala da sakrije tu činjenicu, makar iz obične pristojnosti. Ono što posebno zabrinjava jeste da je vrlo brzo Brnabićeva preuzela Vučićevu retoriku.

Vidim ljude koji nisu kvalifikovani da vode resore koje su „dobili“, ali isto tako vidim da oni koji nemaju nijedan rezultat sada dobijaju jako ozbiljne uloge.

Režim koji vlada pet godina nije rešio nijedan problem građana Srbije, ali jeste ih dodatno osiromašio. Srbiji su preko potrebne promene koje će nastupiti upravo nakon beogradskih izbora, kaže za Danas Tamara Tripić, potpredsednica Demokratske stranke, komentarišući sastav nove vlade.

* Zašto DS ne izađe samostalno na izbore u Beogradu?

– Demokratska stranka se opredelila za politiku koja se bazira na rezultatima i rešenjima koje su usmereni na život građana i Srbije i Beograda. Smatramo da bi bilo neodgovorno da se vodimo partikularnim, stranačkim interesima u susret izborima u kojima je izgledna pobeda nad Vučićevim režimom. Upravo zbog toga smatramo da je sinergija pravo rešenje i odgovoran pristup beogradskim izborima.

* Zašto su dve opozicione kolone, levi centar i umerena desnica, pred beogradske izbore dobre, a pred predsedničke nisu bile?

– Demokratska stranka je od početka zagovarala jednog kandidata opozicije na predsedničkim izborima. Kasnije kada smo videli da ipak to neće biti slučaj, apelovali smo da ne dođe do inflacije kandidata već da se u razumnoj meri odgovori na realne ideološke pozicije građana. Mislili smo da je objektivno da to bude jedan desni i jedan levi kandidat demokratskog centra na opozicionoj sceni. Naše mišljenje se nije promenilo.

* Možete li građanima da garantujete da će se DS, SDS i pokret Saše Jankovića dogovoriti o zajedničkom nastupu na beogradskim izborima?

– Veoma ozbiljno pristupamo politici kao jedina stranka čiji su funkcioneri upravo zbog toga pod rafalnom paljbom režima već pet godina. U skladu sa tim možemo odgovorno poručiti građanima da ćemo dati sve od sebe da dođe do formiranja ozbiljne i kompetentne političke ponude koje će građanima pružiti jasne odgovore na pitanja budućeg razvoja Beograda.

* Postoji li mogućnost koalicione saradnje sa Vukom Jeremićem na beogradskim izborima, ili ga to što ga u DS svrstavate u umerenu desnicu potpuno odbacuje kao potencijalnog koalicionog partnera?

– Smatramo da je jako bitno da na izborima za Beograd svi naši potencijalni partneri pokažu jasne planove i politike za popravljanje i unapređenje života Beograđana kao i odgovor na nedopustivu samovolju aktuelnog režima u prekrajanju grada po meri sopstvenih interesa. Demokratska stranka je iznela niz predloga i stavova na beogradske teme, a isto očekujemo i od ostalih. Vreme je za programsko okupljanje i za konkretne politike i rešenja u korist građana Beograda.

* Ako se već pravi predizborna razlika između centra levo i umerene desnice, kako kaže Dragan Šutanovac, da li je onda isključena i koalicija posle izbora u Skupštini grada sa strankama umerene desnice kako bi se napravila većina?

– Građani moraju da znaju za koga glasaju i za koji program glasaju. Zato insistiramo na programskim koalicijama. O svemu naravno odlučuju organi stranke, jer Demokratska stranka tako donosi svoje odluke već punih 27 godina. Ali svakako jasan otpor Vučićevom režimu jeste osnovni kriterijum moguće saradnje za Demokratsku stranku.

* Osim pokreta Saša Jankovića i SDS Borisa Tadića, da li je za predizbornu koaliciju prihvatljiva Nova stranka Zorana Živkovića, vašeg partnera sa parlamentarnih izbora?

– Kao što sam navela, jasni parametri jedino mogu dovesti do ozbiljnog programa koji će unaprediti život građana, prošlo je vreme kada su se građani opredeljivali iz zabrinutosti za ove ili one političke stranke. Opozicioni i demokratski status Nove stranke nije sporan.

* Da li biste prihvatili da budete kandidatkinja za gradonačelnicu?

– Kao što smo više puta naglasili, fokus mora biti na timu koji će sistemski rešavati probleme građana i kroz institucije unapređivati svakodnevni život. Fama oko kandidata služi da sve pretvori u nekakav lični obračun umesto jasne političke ponude.

Bitan je tim

* Da li je za DS prihvatljiv predlog da neka od javnih ličnosti bude kandidat za gradonačelnika? Ima li u tome nečega lošeg?

– Pokazali smo na proteklim izborima da nemamo problem sujete, ali ponavljam da nećemo pristati na svođenje čitavih izbora i ogromnih problema Beograđana od zapaljenih deponija do potpunog kolapsa prevoza na to da li će osoba A ili B biti kandidat za gradonačelnika. Jedino tim ljudi može da odgovori na ove izazove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari