Trivić je dostojna protivnica Dodiku, Vučić svuda hoće "Srpsku listu: Đorđević o tome zašto još nema čestitke iz Beograda pobedniku izbora u Republici Srpskoj 1foto: Privatna arhiva, Mlađan Đorđević

“Ponašanje Vučića u kom pomaže i vlast i opoziciju u zemljama u regionu nije ništa novo, sve to čini kako bi u oba moguća ishoda on mogao da bude na pobedničkoj strani. Primetićete da još uvek nije čestitao Dodiku pobedu, ali i da Mile ništa loše o Vučiću neće reći, jer ih i dalje vezuju zajednički poslovi i moraće da sarađuju i ubuduće”, kaže za Danas Mlađan Đorđević, nekadašnji sekretar Saveta za Srbe u regionu, u vreme vlasti Borisa Tadića.

On tako odgovara na pitanje da li je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i SNS, na minulim izborima u Republici Srpskoj možda po prvi put radio protiv lidera SNSD Milorada Dodika.

Vučićeva igra je već viđena i, nažalost, tragična po srpski narod… Setite se samo primera u kojim je pomagao Demokratski front u Crnoj Gori, dok je u isto vreme s Milom Đukanovićem razvijao kriminalne veze i biznise, pa mu čak i pomogao u izmišljanju „državnog udara“. Isto to i sada, ali i ranije, radi i u Republici Srpskoj: dok se s jedne strane predstavlja kao „predsednik svih Srba“, zaštitnik RS i veliki prijatelj Milorada Dodika, u isto vreme prihvata i prima u zvaničnu posetu Kristijana Šmita, lažnog visokog predstavnika u BiH, radi na gašenju Srpske i unitarizaciji BiH i manje-više otvoreno pomaže Dodikovoj opoziciji”, navodi Đorđević.

„To se ne ogleda samo u ovoj kampanji, već traje duže vreme, što Dodik vrlo dobro zna: počelo je sastajanjem sa Stanivukovićem u Beogradu, a završilo slanjem ljudi iz SNS i BIA u RS da rade kampanju protiv Dodika, otvaranjem prorežimskih medija u Srbiji za opoziciju, finansiranjem kampanje i medija u RS…”, ukazuje Đorđević.

Upitan, da li je to što je ruski predsednik Vladimir Putin primio Dodika neposredno pred izbore, pomoglo Dodikov opstanak na vlasti, naš sagovornik odgovara da jeste „sigurno veoma mnogo“.

“Ruski mediji su ispratili i kampanju i posebno rezultate izbora sa puno pažnje. Budući da sam trenutno u Moskvi i da razgovaram s ljudima koji se bave Balkanom, primetno je da su s oduševljenjem primili vest o Dodikovoj pobedi, što ne čudi budući da on veoma jasno, čvrsto stoji uz Rusiju, da se protivi uvođenju sankcija Rusiji i pristupanju BiH NATO i da se zalaže za najtešnje moguće političke i ekonomske odnose Republike Srpske i Rusije. To i javnost u Rusiji zna, kao što to znaju i donosioci odluka u Kremlju. Stoga ne čudi što je Putin dva puta u mesec dana primio Dodika, ali i što je i ovog puta, kao i u novembru prošle godine Vučić činio sve što može ovde u Moskvi da do tih poseta ne dođe. Kao i tada, ni sada nije u tome uspeo”, ističe Đorđević.

Na konstataciju da nije mnogo nedostajalo da Jelena Trivić odnese pobedu na izborima, i pitanje šta je nedostajalo ovog puta, sagovornik Danasa odgovara da je ona zaista bila dostojan i kvalitetan protivnik Dodiku.

“Jelena Trivić je obrazovana, nekompromitovana žena, nesporne nacionalne i prosrpske orijentacije. Međutim, tokom kampanje je, čini mi se, načinila preveliku grešku preteranim dodvoravanjem zvaničnom Beogradu i Vučiću. Jednom prilikom je izjavila da „podržava nacionalnu politiku Srbije“, što mi nije bilo najjasnije: da li je tu mislila na politiku izdaje Kosova i Metohije i pravljenje Velike Albanije ili na ukidanje RS i unitarizaciju BiH? Ili možda na kriminalizaciju srpskog društva, pljačku i poniženje srpskog naroda, nametanje evropske gej-parade?”, smatra Đorđević.

„Da li ona podržava i podršku Milu Đukanoviću i Dritanu Abazoviću, pravljenje od Crkve ekspoziture SNS, pa čak i ubijanje političkih protivnika, poput Olivera Ivanovića? Sve su ovo sporni momenti, u kom je Trivić izgledala kao da želi da u Republici Srpskoj zauzme mesto slično onom koje imaju čelnici Srpske liste na KiM. Godinama govorim da je to Vučićev cilj svugde u regionu, pa je moguće da je narod u RS to prepoznao u Jeleni i PDP, te ih zbog toga kaznio. Srbija i RS, kao ni srpski narod s obe strane Drine nisu, ne mogu i ne treba da budu potčinjeni jednom čoveku”, tvrdi Mlađan Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari