U Beogradu danas 15. protest "Srbija protiv nasilja" 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

U Beogradu je večeras 15. gradjanski protest „Srbija protiv nasilja“.

Ti protesti su počeli u Beogradu i proširili se na mnoge gradove Srbije posle masovnih ubistava 3. i 4. maja ukupno 19 dece i uglavnom mladih ljudi, u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i selima u okolini Mladenovca i Smedereva.

Po najavama, protest će početi u 19.00 sati ispred Skupštine Srbije odakle će građani u povorci preko Terazija, zatim pored zgrade Predsedništva u Ulici kralja Milana, Ulicom kneza Miloša otići do zgrade Vlade Srbije.

Ključna tema tog protesta, po najavama predstavnika tehničkih organizatora – proevropskih stranaka opozcije, biće verbalno i institucionalno nasilje u Bačkoj Palanci gde su dve osobe poginule od neobezbeđenih elektro-kablova posle oluje.

Na protest „Srbija protiv nasilja“ pozivaju opozicione parlamentarne grupe „Pravac Evropa“, Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, i Zeleno-levi front- Ne davimo Beograd koje naglavašaju da protesti nisu stranački.

Među zahtevima protesta koji se, uz Beograd, pod istim nazivom održavaju i u više gradova i opština je smenjivanje članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije i rukovodstva Radio tevizije Srbije.

Traži se i gašenje štampanih medija i ukidanje programa i nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje i mržnju kao i smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari