U drugom krugu izbora oštra borba za gradonačelnike 21 opštine na Kosovu 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Na osnovu konačnih rezultata prvog kruga izbora za gradonačelnike i odbornike 38 opština na Kosovu, u drugom izbornom krugu 14. novembra očekuje se žestoka borba za funkciju gradonačelnika u 21 opštini na Kosovu.

Drugi krug izbora za gradonačelnike biće organizovan u opštinama Đakovica, Glogovac, Gnjilane, Dragaš, Istok, Kačanik, Klina, Kosovo Polje, Kamenica, Obilić, Orahovac, Podujevo, Priština, Prizren, Štimlje , Vitina, Vučitrn, Mališevo, Junik, Mamuša i Klokot.

Najveća konkurencija se očekuje u opštini Priština gde su u drugi krug ušli predstavnici pokreta Samoopredeljenje (PS) i Demokratskog saveza Kosova.

Takođe je mnogo neizvesnosti ko će pobediti u opštini Prizren, gde su u drugom krugu kandidat PS i Demokratske partije Kosova (DPK), a neizvesno je i u Gnjilanu da li će pobediti kandidat PS ili DSK.

U Đakovici su u drugi krug izbora ušli kandidat Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i PS, dok su u Glogovcu kandidati DPK i građanske inicijative Demokrati za Glogovac.

Za manje od jedan odsto kandidat DSK nije uspeo da pobedi u prvom krugu u opštini Kosovo Polje, on će se u drugom kolu takmičiti sa kandidatom PS.

U opštini Klokot u drugi krug ulaze kandidat Srpske liste i Srpske narodne stranke. Neizvesna će biti i trka za gradonačelnika i u drugim opštinama.

U prvom krugu su izabrani gradonačelnici 17 opština, od toga devet iz Srpske liste, četiri iz DPK i po dva iz DSK i ABK.

Drugi krug izbora zakazan je za 14, novembar, dok će izborna kampanja biti od 8. do 12. novembra, a 13. novembar je dan izborne tišine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari