U EU veći strah od nezaposlenosti nego od terorizma 1Foto: Bojan Cvejić

Čak 56 odsto ispitanika u Evropskoj uniji smatra da će život današnje dece u Uniji biti teži nego život njihove generacije, pokazuje istraživanje Eurobarometra 2016, koje je Evropska komisija objavila.

Ovo istražvanje o različitim stavovima građana 28 zemalja EU je s posebnim istraživanjem Eurobarometra „Budućnost Evrope“. Šezdeset odsto ih se slaže da EU kao projekat nudi povoljnu buduću perspektivu za njih.Da je Evropska unija mesto stabilnosti u problematičnom i uzburkanom svetu, slaže se dve trećine ispitanika, prenosi N1.

Kao najveću prednost Evrope u jesenjem ispitivanju Eurobarometra, ispitanici navode njenu ekonomsku, industrijsku i trgovinsku snagu, te poštovanje demokratije, ljudskih prava. Dvadeset i četiri odsto ispitanika smatra da su to dobri odnosi između zemalja članica EU, te životni standard građana EU (22 odsto).

Nezaposlenost ispitanici vide kao glavni izazov, tj. problem za EU (njih 45 odsto). Više od jedne trećine (36 odsto) ocenjuju da su glavni izazovi socijalne nejednakosti i migracije, dok 31 odsto kaže da su to terorizam i bezbednosna pitanja. Proletos su imigracija i terorizam za građane EU predstavljali još nešto veći problem nego u oktobru, kada je sprovedeno istraživanje.

Skoro šest od 10 ispitanika (57 odsto) smatra da su najbitnije vrednosti koje EU ima mir i sloboda mišljenja, 55 odsto njih smatra da su to socijalna jednakost i solidarnost, a 52 odsto – tolerancija i otvorenost prema drugima.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari