U naredna četiri dana, dva skupa podrške ženama Irana: Kod Ruskog cara zabranjen, ispred iranske ambasade dozvoljen protest 1foto BETAPHOTO (Hawar News Agency via AP via AP)

U naredna četiri dana u Beogradu najavljena su dva skupa podrške ženama u Iranu. Jedan nedozvoljen, sutra, u četvrtak, 29. septembra, u 19 časova, ispred Ruskog cara, i drugi u nedelju, 2. oktobra, u 14 časova, ispred ambasade Irana.

– Policija je donela zaključak da odbacuje prijavu skupa podrške ženama u Iranu. Mi pišemo žalbu budući da takav zaključak nije u skladu sa Ustavom garantovanim pravom o slobodi mirnih okupljanja, niti u skladu sa odredbama Zakona o javnim okupljanjima u kojima se navodi kada se može skup zabraniti. Skup nije zabranjen jer za to nema pravnih razloga. Odbacivanje prijave u nekakvom zaključku nam nije jasno. Primedna o neblagovremenosti (rok od 5 dana) ne može biti validan kada se radi o aktuelnim događajima na koje reakcija mora biti hitna. Skup će biti održan u četvrtak u 19 časova – kaže za Danas Biljana Stojković, prfesorka Univerziteta u Beogradu i članica koalicije Zajedno.

Imajući u vidu da se povela polemika na društvenim mrežama o tome kako je sagovornica Danasa organizovala sopstveni skup, uprkos već najavljenom i gorepomenutom, u nedelju, Biljana Stojković kaže da to nije istina.

– Na prozivku više žena na Tviteru, ja sam pozvala dosta žena iz ženskih organizacija i politike da organizujemo skup. Tek uveče, nakon toga, pojavljuje se priča da je neko imao sličnu ideju. Priču o nekakvoj zloj nameri bilo koga je ispinovana od strane takozvane „botuše“ Dragana Đilasa. Koliko je meni poznato, SSP nema nikakve veze sa organizacijom skupa u nedelju – kaže Biljana Stojković.

Kako dodaje, „mi smo kontaktirale žene koje zovu na protest u nedelju i dogovorile se da dođemo na oba protesta“.

Prema rečima Jelene Berar, sekretarice Glavnog odbora Stranke slobode i pravde, u protekle dve nedelje protesti povodom ubistva Mahse Amini su se razbuktali u Iranu ali i proširili u gradovima širom sveta.

– Ono što se dešava ženama u Iranu dešava se i u drugim krajevima sveta i protest solidarnosti u nedelju je upravo podrška svim ženama koje u savremenom svetu nemaju jednakost i bore se za svoja prava i slobodu odlučivanja. Članice Stranke slobode i pravde su se odazvale na ovaj poziv da podignu glas i budu na strani svih potlačenih i ugnjetavanih. Ovo je najmanje što možemo i treba da uradimo – kaže Berar za Danas.

Kako dodaje, protest u nedelju, u 14 časova, ispred iranske ambasade ne organizuju članice SSP.

– Ali smo se rado odazvale, i kako nam je predstavljeno taj protest je uredno zakazan i prijavljen. Poziv na protest u četvrtak, sutra, nismo dobile – zaključuje Jelena Berar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari