U odnosu sa Putinom, Vučić je ucenjen i radi protiv interesa građana Srbije 1Foto: AP Photo/Darko Vojinovic) (arhiva)

Svi znaju o kriminalu i korupciji koje režim Aleksandra Vučića i on lično generišu, znaju da pokušava da igra prijatelja i istoku i zapadu i da je veliki licemer. Zato ga koriste kao podanika koji je spreman da od svoje države i naroda napravi neokoloniju, samo da bi opstao na vlasti, ocenjuje za Danas Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke predstojeću posetu predsednika Srbije Rusiji i susretu sa Vladimirom Putinom.

Bojan Kostreš, generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine, ističe za naš list da ono što se u režimskim medijima ističe kao glavna tema sastanka, a to je navodni uticaj Vučića na Putina da smanji cenu gasa Srbiji, predstavlja manipulaciju građanima, kao i da je pitanje kolika je, u kontekstu javnog interesa, zaista ta cena gasa, jer zavisni odnosi sa Ruskom federacijom, Srbiju udaljavaju od evropskih integracija.

Predsednik Rusije Vladimir Putin 25. novembra će primiti predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Sočiju, u rezidenciji „Bočarov ručej“. Prvobitno se pominjalo da će se šefovi dveju država sastati u Moskvi, ali je Putinov program tako organizovan da je gost iz Srbije pozvan da doputuje u Soči.

Kako prenose Novosti, planirano je da Vučić stigne 24. novembra, a da sutradan ima sastanak sa ruskim liderom. Predsednik Srbije je poručio da se veoma ozbiljno priprema za ovaj susret, tokom kojeg će centralna tema biti cena za gasa za iduću godinu. Vučić će zamoliti ruskog predsednika da se iznos ne menja, uprkos tome što su velika kolebanja i rast cena „plavog goriva“ na svetskim berzama. Kako je rekao, mora da se napravi najbolja varijanta po Srbiju, što uopšte nije lako, ali da se nada najboljoj ceni u Evropi.

U odnosu sa Putinom, Vučić je ucenjen i radi protiv interesa građana Srbije 2
Foto: Instagram/avucic

Osim o energetskoj krizi, Vučić i Putin će razgovarati i situaciji na Kosovu, u regionu i svetu.

Posle ovog susreta, a zbog mera koje se preduzimaju protiv virusa korona, nije predviđena zajednička konferencija za novinare.

Prema pisanju Novosti, ruski mediji su već saopštili sa kakvim će željama stići u Soči predsednik prijateljske Srbije. Kako se navodi, u dosadašnjim pregovorima predstavnici „Gasproma“ predložili su da se budući cenovnik formira tako što će činiti 70 odsto berzanske cene gasa, a 30 odsto po naftnoj formuli. Kada se to sabere, cena za hiljadu kubika gasa bila bi 790 dolara umesto 270, koliko Srbija sada plaća. “Predsednik Vučić je otvoreno i iskreno rekao da je predložena cena za nas previsoka i zato lično ide u Rusiju da zamoli Putina da Srbiji ostane stara, naftna formula za računanje, barem do kraja sezone grejanja. Kakav će dogovor biti postignut u Sočiju, znaće se u četvrtak nakon sastanka dvojice državnika i prijatelja”, pišu Novosti.

– Svaku Vučićevu aktivnost na međunarodnom planu režimski mediji predstavljaju kao senzaciju veličajući njega. U realnosti on je “manji od makovog zrna” kada je sa stranim liderima jer je ucenjen čovek zbog kriminala i korupcije i zato koriste kao svog podanika, premnog da od Srbije napravi neokoloniju, sa ciljem opstanka na vlasti – kaže Miroslav Aleksić.

U odnosu sa Putinom, Vučić je ucenjen i radi protiv interesa građana Srbije 3
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Šta god sa Putinom dogovorio i koliko god taj aranžman bio loš za Srbiju, ističe naš sagovornik,  Vučić i njegovi mediji će to predstaviti kao veliki uspeh.

– Zato se i pravi ovakva uvertira vezano za taj sastanak. Ovo je još jedna u nizu manipulacija sluđenog naroda koji još uvek veruje u njegove laži. Jedno je sigurno a  to je da nas čeka poskupljenje gasa, struje, goriva kao i životnih namirnica, šta god Vučić i njegova ekipa budu pričali i lagali – zaključuje Aleksić.

Prema rečima Bojana Kostreša, pitanje je koliko ćemo mi taj ruski gas zaista platiti jer se on kroz odnose sa Rusijom ne plaća samo novcem već i političkim ustupcima i usporavanjem i zaustavljanjem evropskih intergracija. Što za Srbiju, napominje naš sagovornik, može biti još kobnije od cene glase.

U odnosu sa Putinom, Vučić je ucenjen i radi protiv interesa građana Srbije 4
Bojan Kostres
foto Medijacentar

– Još od energetskog sporazuma iz 2009. godine sa Rusijom, stalno se ističe da će “braća” Rusi da nam pomognu oko Kosova, da će da urade ovo ili ono, a ono što se zaista desilo je da su “braća” Rusi devastirala naše bušotine koje se nalaze u Vojvodini, da bi nas sad još ucenjivali za cenu gasa. Imamo situaciju u Banatskom dvoru, koji je pola-pola u vlasništvu Srbije i Rusije, gde imamo 400 miliona kubika rezervi. Možemo da izvlačimo samo pet miliona kubika dnevno što je je oko 40 odsto naših dnevnih potreba. Zašto država nije ništa uradila da se kapacitet u Banatskom dvoru poveća ili da se postavi oprema koja će omogućiti bolju eksploataciju, odnosno više kubika eksploatacije na dnevnom nivou. Dakle, sve se radi tako da budemo energetski zavisni od Rusa a onda se pravi politička predstava da Rusija nama izlazi u susret. Istina je da Rusija nama ubija političku budućnost i besramno pljačka naše energetske resurse. Neko ko bi bio moj favorit za predsednika Srbije bi više energije trošio na evropske i evroatlanske integracije i na pronalaženje rešenja kako bi Srbija bila nezavisnija od ruskog gasa i samim tim manje podložna njihovim ucenama – zaključuje Bojan Kostreš.

U odnosu sa Putinom, Vučić je ucenjen i radi protiv interesa građana Srbije 5
foto EPA/SERGEI ILNITSKY

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari