U Prištini održan protest zbog Kurtijevih pohvalnih reči na račun ubijenog Olivera Ivanovića, potomci OVK boraca poručili da Ivanović ne sme biti amnestiran 1foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Porodice pripadnika OVK protestovale su u Prištini zbog afirmativne izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija o ubijenom lideru GI „Srbija demokratija pravda“ Oliveru Ivanoviću.

 

Deca mučenika Oslobodilačke vojske Kosova održavaju protest zbog izjava premijera Aljbina Kurtija o pokojnom srpskom političaru Olivijeu Ivanoviću. Sa motom: „Premijeru, ne gazi nam krv!“ Stani, devijacija istorije“, prodefilovali su trgom „Skenderbeu“ u Prištini, saopštava Klan Kosova. Tokom marša čuju se kako viču „Ne zaboravljamo, ne praštamo“. „Premijeru, ne provociraj nas, deca mučenika ne praštaju i ne zaboravljaju. Premijer se izvinjava“.

Oni su sa zastavama OVK i transparentima „Premijeru, ne gazi nam krv“ prodefilovali prištinskim trgom „Skednerbeg“.

Imali su različite poruke za Kurtija „Ne zaboravljamo, ne praštamo“, „Premijeru, ne provociraj nas, deca mučenika ne praštaju i ne zaboravljaju“.

Povod protesta je izjava kosovskog premijera i lidera „Samoopredeljenja“ na godišnjicu od, do danas nerasvetljenog, ubistva Olivera Ivanovića u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Sin poginulog pripadnika OVK i jedan od organizatora ovog protesta, Berat Bećiri rekao je da su sazvali ovaj protest kako bi izrazili „ljutnju zbog ponovljenih pokušaja političkih predstavnika da iskrive istoriju“, prenosi Kosovo Online.
On je dodao da su reči koje je Kurti rekao o Ivanoviću bile „ozbiljan javni udarac za sve porodice nastradalih“.
Okupljeni su zahtevali ostavku premijera Kurtija.

„Ovaj narod koji ste uvredili ne zaboravlja. Ako Ivanović nastavi da bude amnestiran, mi ćemo biti najmoćniji glas koji je Kosovo videlo. Aljbine, daj ostavku ili traži oproštaj“, poručio je Bećiri.

Na protestu su viđene i poslanice DPK Bljerta Deljiu-Kodra i Fljorete Zjenulahu, navodi pomenuti portal.

Naime, Kurti je tada na srpskom jeziku izjavio kako je Oliver Ivanović “bio osoba posvećena borbi za interese svoje zajednice i grada“.

“Voleo bih da ostane živo sećanje na njega, na čoveka koji je radio za stabilnu budućnost i za multietničko Kosovo“, istakao je tada Kurti.

Njegov afirmativni govor oko Ivanovića je naišao na protivljenje i kritike predstavnika političkih stranaka, pojedinaca i nevladinih organizacija, dok je predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca ocenio da je „Ivanović bio kriminalac“.

„Da, da kriminalac bez ikakve sumnje. Mi smo i ranije rekli da o tome treba da odluči sud“, kazao je Konjufca na sednici parlamenta.

Naveo je da, „što se tiče odgovornosti koju je imao Ivanović, premijer (Kurti) nije promenio mišljenje i stav“, te da se, kako je ukazao „ni jedan od zločina koje je izvršio Ivanović se ne uklanja iz njegove biografije“.

I sam je Kurti ranije bio deo ovog narativa u kome je Ivanović ratni zločinac.

Oliver Ivanović se od januara 2014. godine zajedno sa još četvoricom Srba našao se u pritvoru u Kosovskoj Mitrovici, zbog optužbi za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu 1999. i 2000. godine, a dve godine kasnije biva osuđen je na devet godina zatvorske kazne za krivično delo počinjeno 14. aprila 1999. godine u južnoj Kosovskoj Mitrovici kada je stradalo više Albanaca.

Optužbi je oslobođen po drugoj tački, za delo iz februara 2000. godine za ubistvo i pokušaj ubistva.

Zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode 7. avgusta 2015. Ivanović je stupio u štrajk glađu, dok je 14. avgusta zbog narušenog zdravlja prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

Ivanoviću, koji je sve vreme tvrdio da je proces protiv njega montiran, u februaru 2017. ukinuta je prvostepena presuda i naloženo novo suđenje, a u aprilu iste godine pušten je da se brani sa slobode, odnosno ukinut mu je kućni pritvor.

Kurti je, da podsetimo, pre tri u intervjuu Jugoslavu Ćosiću za N1 televiziju, na Ćosićevo insistiranje sa kontraargument pitanjima da je Ivanovića nazivao ratnim zločincem – Kurti nastavio da govori od knjige Bernarda Kušnera u kojoj je navodno on to tvrdio, preko čuvara mosta – do toga da misli da je Oliver Ivanović „promenio stranu sa tačke gledišta Beograda i počeo da sarađuje sa EULEX-om“.

Primera radi, on je neposredno nakon ubistva Olivera Ivanovića, nastavio da govori ono što je i samo Samoopredeljenje isticalo i pre ubistva.

U intervjuu za Život na Kosovu (Kallxo) – kazao je da bi jedno od objašnjenja za ubistvo Olivera Ivanovića mogao da bude rezultat njegove umešanosti u ratne zločine, podseća KoSSev.

„Zbog sudske kazne i zbog mnogih svedoka koji su videli Olivera Ivanovića u različitim paramilitarnim formacija…kriminalnim između ostalih stvari, on je takođe svedok tog zločina i neko je mogao da ga eliminiše upravo kao svedoka tog zločina u vreme kada je imao vrlo loš odnos sa Vučićem“, kazao je tada Kurti.

Zbog pomenute izjave Kurtija je kritikovala i kosovska opozicija, a Socijaldemokratska partija postavila je kartonsku bistu ispred Vlade Kosova uz Kurtijeve afirmativne reči.

Lider SDP Dardan Moljićaj kazao je da „bista“ ima dvostruku funkciju.

„Teši Kurtija sa jedne strane i otkriva njegove tendencije da reinpretira lik Ivanovića s druge“, rekao je Molićaj.

Moljićaj je pokojnog Olivera nazvao „osuđenim ratnim zločincem“, i dodao da a Kurti njegov lik želi da reinpretira u okviru svog sukoba sa Aleksandrom Vučićem.

„Premijer je, za svoje potrebe, za svoju ideju o državi, godinama koristio ovog čoveka kao predstavnika zločina na Kosovu. Sada hoće da ga iskoristi pred Vučićem. Ta tendencija je loša“, rekao je tada Moljićaj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari