zastave severna makedonija i evropska unija, euFoto: Shutterstock/LeStudio

U Skoplju će danas biti održan sastanak lidera zemalja učesnica procesa Brdo-Brioni, čiji će domaćin biti predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

Na skupu će kao kodomaćini učestvovati predsednik Hrvatske Zoran Milanović i predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar, a najavljen je dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Kosova Vjose Osmani, Albanije Bajrama Begaja, Crne Gore Jakova Milatovića i članova Predsedništva Bosne i Hercegovine: Željka Komšića, Denisa Bećirovića i Željke Cvijanović.

Pendarovski dočekao je sinoć u predsedničkoj „Vili Vodno“ u Skoplju neke kolege iz regiona. On je na Fejsbuku podelio fotografije dočeka.

Na fotografijama sa Pendarovskim su bili predsednici Slovenije Nataša Pirc Musar, Hrvatske Zoran Milanović, Crne Gore Jakov Milatović, Kosova Vjosa Osmani, Albanije Bajram Begaj i članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović (srpski) i Denis Bećirević (bošnjački).

U fokusu ovogodišnjeg susreta lidera zemalja učesnica Brdo-Brioni procesa u Skoplju su evropske integracije, klimatske promene i iseljavanje mladih, saopštio je kabinet predsednika Severne Makedonije.

Proces Brdo-Brioni prvi put je održan 2013. godine na zajedničku inicijativu predsednika Slovenije i Hrvatske na Brdu kod Kranja.

Osnovni cilj tog procesa je puna integracija zemalja regiona u Evropsku uniju, stabilizacija situacije na Zapadnom Balkanu kroz jačanje regionalne saradnje i rešavanje otvorenih pitanja.

Lideri zemalja Brdo-Brioni procesa sastaju se najmanje jednom godišnje, a za današnji sastanak je akreditivano 125 predstavnika medija, od kojih 53 iz inostranstva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari