U Skupštini Kosova nije formirana komisija za istragu ugovora posle tendera s jednim ponuđačem 1foto (BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC/MO)

U Skupštini Kosova danas nije formirana istražna komisija za tenderske ugovore sa samo jednim podnosiocem ponude jer su poslanici vladajućeg pokreta Samoopredeljenje (PS) odlučili da uopšte ne glasaju.

Na vanrednoj sednici Skupštine tokom trosatne rasprave, poslanici opozicije optužili su Vladu za veliki broj ugovora, više od 700, s jednim podnosiocem ponude, potpisanih tokom njenog mandata i tražili da se time pozabavi Tužilaštvo.

Poslanici PS su ocenili da nije potrebno formiranje istražne komisije i demantovali su tvrdnje opozicije o tim ugovorima.

Šefica poslanika PS Mimoza Kusari-Ljilja odbila je da Skupštini predloži pet imena svojih poslanika za istražnu komisiju što je obrazložila time da prvo moraju da budu uvereni da li opozicija time u stvari traži izbore.

„S obzirom na neiskrenost tih ljudi i strah od odlaska, znamo da je to bila samo igra reči jer se ne usuđuju da raspuste skupštinu 9. juna“ – kazao je šef poslanika Demokratske partije Kosova Abelard Tahiri.

Kako je naveo, „nije moguće tako lako i sa tako velikim sportskim duhom ignorisati glasanje o istražnoj komisiji“.

S druge strane, Driton Selmanaj iz Demokratskog saveza Kosova je rekao da treba formirati istražnu komisiju.

Dodao je „da vidi da PS želi da ide s ‘epitetom lopova’ na izbore jer mu treba novac za još jednom kampanju“ i dodao da insistiraju na formiranju istražne komisije.

PS beži od formiranja istražne komisije jer se plaši – kazao je šef poslanika Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri.

„To je zapravo strah vlasti od suočavanja s istinom, a nepredlaganje kandidata za komsiiju dokazuje našu tvrdnju da su tenderi iz jednog izvora leglo korupcije ove vlasti“, kazao je Tahiri.

Iako su na sednici kada se glasalo za formiranje komisije bila 63 poslanika, za komisiju je glasao samo 21 poslanik opozicije.

Poslanici PS, iako su bili u sali, nisu glasali ni za, ni protiv, niti kao uzdržani.

Predsednik Skupštine Gljauk Konjufca je rekao da se zbog nedostatka kvoruma glasanje odlaže za neku drugu sednicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari