"U skupštinu je ušla nova opozicija koja se politici nije učila od stare DS": Dragan Popović o konstitutivnoj sednici grada Beograda 1FOTO: Ne davimo Beograd

Ulazak u beogradski parlament, ali i u Skupštinu Srbije novih opozicionih snaga i lica može da dovede do ozbiljnog preokreta unutar proevropski orijentisane opozicije – komentariše za Danas Dragan Popović, prvi nastup takozvane nove opozicije i njenih predstavnika na konstituvnoj sednici Skupštine grada Beograda, proteklog vikenda.

Kako dodaje, koalicija Moramo sa svim svojim članicama, ali i Pokret slobodnih građana, dodaje on, ozbiljno su osveženje na najmanje dva načina.

– Prvo, u pitanju su relativno nove organizacije, koje vode ljudi koji, uz izuzetke koji potvrđuju pravilo, uglavnom nisu imali priliku da se politici uče od stare Demokratske stranke i njenih mnogobrojnih derivata. Drugo, u pitanju su vrlo jasno vrednosno profilisane organizacije, koje imaju svoje političke ideje i bez straha ih promovišu – ističe naš sagovornik.

Sve ovo zajedno, napominje on, moglo bi da dovede, pored očiglednog osveženja koje smo mogli da vidimo, na primer, u nastupima na sednici Skupštine grada Beograda, i do konstruktivnog pritiska na druge proevropske političke organizacije, da ih ohrabri da istaknu svoje mlade kadrove, kojih svakako ima, i da onda svi zajedno konačno formulišu delotvornu alternativu autokratskom režimu Aleksandra Vučića.

"U skupštinu je ušla nova opozicija koja se politici nije učila od stare DS": Dragan Popović o konstitutivnoj sednici grada Beograda 2
Dragan Popovic Foto: Medija centar

Podsetimo, nastup pojedinih opozicionih političara, koji su po prvi put dobili priliku, zahvaljući osvojenim glasovima na aprilskim izborima, da sednu kao odbornici u Skupštinu grada Beograda, nije ostavio javnost ravnodušnom.

Utisak koji su preovlađuje nosi sa sobom ocenu kao energičan, jednostavan i neposredan, jer je predstavnike vlasti – Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije – ostavio zatečene.

Primera radi, Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd, imajući priliku da se u uživo prenosu obrati visoko pozicioniranim predstavnicima Srpske napredne stranke – Goranu Vesiću i Aleksandru Šapiću, podsetio je da su oni bili deo prethodne vlasti, koju sada optužuju za sve ono što u glavnom gradu ne valja.

– Često se pominju španski tramvaji, pa nije radio GSP, pa bile male plate, sad više, valjda, nisu, pretpostavljam, dugovanja, korupcija, nije bilo vrtića… Sve ste to spakovali… Mnogo mi je simpatično kako to tako govori stidljivo na početku, pa onda, kad vam pošalju i kad se spremite, taj papir bude veći… Posle svega, ja bih prvo da pitam, zašto ne reagujete gospodine Šapiću, zašto ne reagujete, ovde se o vama radi… Vi ste desna ruka bili tada, gospodin Vesić je bio leva ruka, i gospodin Bakarec je bio tada… I ko zna ko je sve od vas bio deo prethodne vlasti, ne znam vas sve. Mi vas sad znamo iz sudova, kad vas tužimo. Dakle, sve ove teme ste pomenuli i pročitali, spremni ste da potrošite sve ovo vreme da naglašavate šta je sve bilo ranije. Ovde vas svi slušaju dok govorite koliko je strašna bila ta prethodna vlast. I, šta onda uradite? Za gradonačenika ćete predložiti Šapića koji je bio desna ruka u voženju Beograda. Pa, bravo – rekao je Radomir Lazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari