U Srbiji vlada samovolja autokrate: Vesna Rakić Vodinelić o Danu državnosti 1foto FoNet Zoran Mrđa

Ovaj praznik, Dan državnosti Srbije, 15. februara, posvećen Sretenjskom ustavu iz 1835. godine. Taj ustav se danas smatra modernim za doba u kome je donesen. Međutim, a verovatno i zato što je bio moderan i što je promovisao podelu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, bio je kratkog veka – objašnjava za Danas Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava u penziji.

Samo 55 dana po donošenju stavljen je van snage, dodaje naša sagovornica.

– Istoričari pripisuju povlačenje ovog ustava ne samo tome što je ograničio kneževsku vlast, pa vladar nije mogao biti njime oduševljen, nego i pritisku tadašnjih velikih sila – Rusije, Turske i Austrije – napominje Vesna Rakić Vodinelić.

Kako kaže, zaista je loša simbolika što današnja Srbija slavi dan donošenja jednog kratkotrajnog ustava, a nije simbolika nego tužna praksa to što današnja vlast svakodnevno, istrajno i bez sankcija krši aktuelni, važeći Ustav.

– Gore od ironije je zvanično slavljenje vladavine prava u Srbiji u kojoj ne vlada pravo, nego samovolja autokrate – smatra ona.

Prema njenim rečima, i danas ima pritiska velikih sila, a i taj pritisak pokazuje koliko se ovde Ustav ne poštuje.

– Niko od „velikih“ ne traži stavljanje Ustava van snage. Razumeli su da nema potrebe, jer smo se i mi ovde pomirili sa tim da je Ustav samo dekoracija, koju povremeno vidimo kao smetnju. Dogod „smo“ na vlasti – zaklljučuje sagovornica Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari