U Subotici vlast i opozicija zadovoljni ostvarenjem budžeta 1Skupština grada Subotice, foto: Natalija Jakovljević

Odbornici Skupštine grada Subotice usvojili su izveštaj o ostvarenju budžeta za period od prvih devet meseci ove godine. Izvršenje budžeta je oko 70 odsto, a za njega je glasala i opozicija.

Zamenik gradonačelnika Subotice, Imre Kern, rekao je da je budžet ostvaren na zavidnom nivou, kao i da građani redovno izmiruju svoje obaveze što je veoma značajno za gradski budžet.

„Porezi na zarade i imovinu se uplaćuju i više u odnosu na ukupno ostvarenje budžeta, i to na nivou oko 73 odsto, što je pokazatelj da privreda radi na odgovarajući način, zaposleni dobijaju svoje plate, pa se shodno tome uplaćuje i porez na zarade“, kaže Kern.

Najveći zaostatak u uplati je, prema njegovim rečima, namenski prenos od drugih nivoa vlasti.

U Subotici vlast i opozicija zadovoljni ostvarenjem budžeta 2
Imre Kern, foto: Natalija Jakovljević

„Kada je u pitanju završetak izgradnje Narodnog pozorišta, nadamo se da će tender biti završen do sredine novembra, što zavisi od ponuđača. Ova sredstva su dovoljna za završetak pozorišta i stavljanja zgrade u funkciju, a dodatna sredstva su potrebna i za salu za filharmoniju“, kaže Kern.

Dodaje da su predstojeći poslovi u iznosu od 10 miliona evra veoma zahtevni, i da je reč o unutrašnjim, ručnim radovima.

„Nadam se da će nakon ovih radova pozorište biti završeno tokom naredne godine“, ocenjuje.

Odbornici Pokreta građanske Subotice (PGS) takođe su podržali izveštaj.

U Subotici vlast i opozicija zadovoljni ostvarenjem budžeta 3
Miroslav Milojević, foto: Natalija Jakovljević (arhiva)

Šef ove odborničke grupe, Miroslav Milojević, rekao je da je porez na dohodak i porez na imovinu dobro u budžetu jer, kako navodi, to su stavke koje se dobro ostvaruju, dok su prihodi od imovine nešto lošiji.

„Ukazali smo na dobit preduzeća koji treba da bude uplaćen u budžet grada. Nekada je bio na nivou 70 odsto, i to je 2016-17. godine iznosilo blizu 200 miliona dinara. Ako se to umanji na 50 odsto, a sada imamo uplaćeno u budžet samo 12 procenata, to je onda oko 25 miliona dinara, što znači da će biti teško dostići onaj prethodni period koji je bio dobar“, ocenjuje Milojević.

Podseća da je inflacija oko 14-15 odsto, a da bi se održala snaga ovoga budžeta, planeri budžeta treba da računaju na to da budžet za 2023. godine bude na nivou oko 10 milijardi dinara.

Na današnjoj sednici Skupštine grada Subotice, odbornik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), Tomislav Žigmanov, podneo je ostavku pismenim putem, zbog preuzimanja funkcije ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari