U subotu 16. protest u Beogradu: Planirana šetnja do Ministarstva prosvete i Predsedništva 1Printskrin N1

U Beogradu će u subotu biti održan 16. protest Srbija protiv nasilja. Protest će uobičajeno početi ispred Skupštine Srbije u 19 sati, a planirana je šetnja do do Ministarstva prosvete i Predsedništva Srbije.

Zoran Lutovac, lider DS, rekao je da će se građani okupiti ispred Skupštine Srbije, odakle će se Bulevarom kralja Aleksandra uputiti do Pravnog fakulteta, a potom Beogradskom ulicom do Slavije.

Odatle će kolona ići do Ministarstva prosvete, gde se očekuje da će biti održani govori. Građani će potom ulicom kneza Miloša, pored „Londona“ skrenuti do Predsedništva.

„Tema protesta je prosveta. Ulazimo u novu školsku godinu,a znamo kako je završena prošla školska godina. Jedan od razloga je da ukažemo na probleme nasilja i bezbednosti, a još nema instrukcije kako započeti školsku godinu i kako se suočiti sa nasiljem sa kraja školske gdine . Udžbenici se kupuju na rate, a luksuzni stanovi na keš i to je ono što možemo da kažemo o stanju u prosveti. Nastavnici imaju plate ispod republičkog proseka, a botovi skoro doplo veće plate od njih. To mora da bude tema razgovora o prosveti. Deca i kumovi političara voze skupe automobile, a istovremeno imamo 400 000 dece koja nemaju sve obroke“, rekao je Lutovac.

Marinika Tepić, šefica poslaničkog kluba Pravac Evropa, ocenila je da je školska godina prekinuta odlukom vlade 6. juna, jer nastavnici nisu mogli da se nose sa posledicama naslja koje se desilo u Ribnikaru, a potom i u Mladenovcu, jer su bukvalno svakodnevno morali da evidentiraju primere nasilnog ponašanja.

„Mi smo imali primer pokušaja masovnih ubistva 2019. godine u Velikoj Plani , i to je momentat kada je sistem zakazao. Profesor fizičkog vaspitanja pukom srećom je sprečio masakr i tada je još rekao da je sistem zakazao. Do sada ne znamo ni jednu novu bezbednosnu meru u odnosu na maj „, navela je Tepićeva.

Opozicija je navela na konferenciji za novinare da će predsednika Srbije Aleksandra Vučića ponovo upoznato sa zahtevima protesta, budući da on tvrdi da ne zna koji su to zahtevi.

Podsećamo, na spisku zahteva građana koji protestuju je smena ministra policije Branislava Gašića, šefa BIA Aleksandra Vulina, smene članova Saveta REM-a, oduzimanje frekvencija televizijama koje „promovišu mržnju i nasilje“ (Pink i Hepi), smena rukovodstva RTS, ali i gašenja tabloidnih medija koji „objavljuju lažne vesti, šire govor mržnje i nasilja i kontinuirano krše novinarski kodeks“.

Proteste organizuje deo opozicionih parlamentarnih stranaka – Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Narodna stranka, stranka Zajedno, Zeleno levi front/Ne davimo Beograd i Narodni pokret Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari